Ανακοινώσεις

Απάντηση ΔΣ ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. σε άρθρο του Σ.Κασιμάτη στην εφημερίδα Καθημερινή της 24ης Απριλίου 2020

on Παρασκευή, 01 Μαΐου 2020. Posted in Ανακοινώσεις

Διαμαρτυρία για ανάρμοστο και ανθελληνικό κείμενο

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της 24/4/20

Αξιότιμε κ. Διευθυντά

Σε άρθρο της εγκρίτου εφημερίδας σας “H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”,  της 24ης Απριλίου, με τίτλο «Ταλιμπάν με μολότοφ;», μεταξύ άλλων αναγράφονται  και σχόλια που αφορούν την ενδυμασία των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς,  με  προφανή  σκοπό την λοιδορία και τον χλευασμό  της Ευζωνικής στολής (Φουστανέλας). Συγκεκριμένα το άρθρο την χαρακτηρίζει   ως γελοία,  επισημαίνοντας  ότι οι Εύζωνες ντύνονται γυναικεία από την μέση και κάτω με μίνι φούστα, καλτσόν και χοντροπάπουτσα (τσαρούχια) και  προτείνει στην Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ανανέωση της Ευζωνικής στολής,   όπως π.χ. «δικτυωτό καλτσόν και χαμηλοτάκουνα παπούτσια Prada». Βέβαια θεωρούμε το άρθρο   ελλιπές, καθόσον δεν αναφέρθηκαν και άλλες  περιπτώσεις   «γελοίων» γυναικείων  εμφανίσεων  ανδρών, όπως των Σκωτσέζων, που συνεχίζουν να φορούν με υπερηφάνεια ακόμη “γυναικεία φούστα” (κιλτ),  των αγωνιστών της επανάστασης του 1821  και ακόμη δε και  των αρχαίων Ελλήνων. Η φουστανέλα, σύμφωνα με ιστορικούς, ανάγει την ιστορική προέλευση της, ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα.

Κύριε Διευθυντά

 Δεν γνωρίζουμε αν το άρθρο είχε σκοπό την ψυχαγωγία μας, η απέβλεπε σε κάτι άλλο, αλλά αν αυτός ήταν ο σκοπός του,  θεωρούμε ότι το χιούμορ που επελέγη ήταν άθλιο,  εθνικά επιζήμιο και ειλικρινά λυπούμαστε για την ιστορική άγνοια. Η Ευζωνική στολή αποτελεί ένα από τα μοναδικά  εθνικά μας Σύμβολα που συνδέεται  με θυσίες, αίμα, στιγμές δόξας, εθνικές μνήμες, υπερβάσεις και εθνικά οράματα στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Στη θέα αυτού του τιμημένου (και αιματοβαμμένου) Συμβόλου,  ο απανταχού Ελληνισμός εμπνέεται, αναπολεί, δακρύζει και διακατέχεται  από εθνική υπερηφάνεια και ανάταση. Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια λοιδορίας ή απαξίωσης του εθνικού μας Συμβόλου, έστω και χωρίς πρόθεση,  προσβάλλουν βάναυσα   το εθνικό μας συναίσθημα, την τιμή και αξιοπρέπεια του Ελληνισμού  και  τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Τα αξιόπιστα και υπεύθυνα   ΜΜΕ, όπως είναι η  ιστορική  εφημερίδα Καθημερινή, είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και της εθνικής μας συνείδησης, τόσο απαραίτητα  την παρούσα περίοδο με τις υπαρκτές  απειλές να μας περιβάλλουν. Έτσι θεωρούμε  ότι πριν από κάθε αναφορά σε τέτοιας μορφής  θέματα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο  η Ελληνική ιστορία, τα ήθη και έθιμα  και η πατριδογνωσία, καθόσον η ζημιά που γίνεται, έστω και μη ηθελημένα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το εθνικό  φρόνημα του απανταχού Ελληνισμού, ιδιαίτερα  σήμερα.

Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία

Το ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

 

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Ταλιμπάν με μολότοφ;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 24.04.2020 : 20:57

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν αυτή η πρακτική απαγορεύεται στις εκκλησίες, τότε γιατί επιτρέπεται σε έναν υπουργό και στην ακολουθία του; Και γιατί, επιπλέον, είναι σκόπιμο να φωτογραφηθεί το γεγονός και να δοθεί στη δημοσιότητα; Προφανώς, για χάρη των ψηφοφόρων του υπουργού. Να τον χαίρονται, λοιπόν, τους αξίζει!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Προτού απομακρυνθεί στον χρόνο αυτό το αξέχαστο Πάσχα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο «μυστήριο» της Πιερίας, στο οποίο δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, διότι ενδέχεται να είμαστε ενώπιον ενός νέου, περίεργου φρούτου. Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα έξω από μια εκκλησία στην Πιερία. Ανήκαν σε μεγαλύτερη ομάδα (19 ατόμων, κατά τη μέτρηση της αστυνομίας), η οποία σχεδίαζε να εισέλθει διά της βίας στον κλειστό ναό, υποθέτω για λατρευτικούς λόγους – δεν μπορώ να φανταστώ για ποιον άλλο λόγο θα ήθελε κάποιος να μπει σε μια εκκλησία στις 10.30 τη νύχτα του Μ. Σαββάτου!  

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για τον συνωστισμό έξω από την εκκλησία και παρενέβη. Οι παρευρισκόμενοι, όμως, αρνήθηκαν να πειθαρχήσουν, προπηλάκισαν και έβρισαν τα όργανα της τάξης, το έβαλαν στα πόδια και τότε η αστυνομία συνέλαβε τους επτά. Το ασυνήθιστο είναι ότι αυτοί οι ευλαβείς μέχρι σημείου μαχητικότητας πιστοί είχαν κρύψει στην αυλή της εκκλησίας κροτίδες, λοστό (για να παραβιάσουν την πόρτα), αλλά και 11 βόμβες μολότοφ! Τι θα τις έκαναν; Τις μολότοφ τις χρησιμοποιούν οι αναρχικοί για να καίνε τράπεζες, αυτοκίνητα, αστυνομικούς κ.λπ. Αυτοί, όμως, που ως φανατικοί θρησκευόμενοι βρίσκονται στην αντιδιαμετρική θέση του φάσματος, τι θα τις έκαναν;

Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, όπου σχεδόν όλα είναι δυνατά, αναρωτιέμαι μήπως έχουμε ένα νέο υβρίδιο, από τη διασταύρωση χουλιγκανικού αναρχισμού (τύπου Εξαρχείων) και ταλιμπανικής ορθοδοξίας. Εχουμε δει στο παρελθόν τη συνύπαρξη των δύο τάσεων προς κοινό σκοπό. Στη μάχη της Κερατέας, συγκεκριμένα, ο τοπικός μητροπολίτης ευλογούσε (μεταφορικώς) τις μολότοφ των αναρχικών. Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που τα δύο είδη ενώνονται «εις σάρκα μίαν» και προκύπτει κάτι καινούργιο και βαθύτατα γελοίο, αλλά γνησίως ελληνικό.

Πάσχα με τα ζώνια

Στα Ζωνιανά, το βράδυ της Ανάστασης έπεσε καταιγισμός πυροβολισμών από πιστόλια, καλάσνικοφ, ακόμη και πολυβόλα. Φυσικά, η αστυνομία δεν τόλμησε να επέμβει και πολύ καλά έκανε, νομίζω, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να είχαμε νεκρούς και τότε θα χρειαζόταν πια κανονική στρατιωτική επιχείρηση για να αποκατασταθεί η τάξη. Τι μας πειράζει, όμως; Εκεί ζει ένα άλλο είδος, που εγώ το λέω «τα ζώνια». Είναι ασφαλώς κανονικοί άνθρωποι, όπως ο καθένας μας, αλλά πολιτισμικά υστερούν. Ζουν στο δικό τους σύμπαν. Με γεια τους με χαρά τους, αρκεί να μην απομακρύνονται πολύ από τον βιότοπό τους...  

Στους τσολιάδες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την προεδρική φρουρά. Η επίσκεψή της είναι βέβαια εθιμοτυπική· ωστόσο, πιστεύω ότι προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία από στυλιστικής απόψεως. Σκεφθείτε: έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκέπτεται τη φρουρά της. Προσοχή: όχι μια οποιαδήποτε φρουρά, αλλά μια φρουρά η οποία αποτελείται από άνδρες ντυμένους από τη μέση και κάτω γυναικεία (μίνι φούστα, καλσόν).

Μέχρι τώρα είχαμε άνδρες στη θέση αυτή. Ανδρες οι οποίοι, όπως συμβαίνει συνήθως με το είδος μας, δεν έχουν ιδέα από γυναικείο ντύσιμο. Δεν είναι, λοιπόν, αυτή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανανεωθεί η στολή της προεδρικής φρουράς με γυναικείο μάτι; Ας πούμε, μια ποικιλία στα καλσόν, βρε αδελφέ! Αμάν πια με αυτά τα υπόλευκα και χοντροκομμένα που αναγκάζουν τα παιδιά να φορούν! Να φορέσουν κάτι πιο φίνο, πιο χαρούμενο· γιατί όχι δικτυωτά; Και αυτά τα αηδιαστικά και γελοία χοντροπάπουτσα, ώς πότε θα φοριούνται; Η Prada έχει κλασικά γυναικεία μοντέλα, με χαμηλό τακούνι, που είναι ό,τι πρέπει και αναδεικνύουν καλύτερα το πόδι. Διότι, ερωτώ, γιατί φοράει κάποιος φούστα και καλσόν, αν όχι για να δείξει τα πόδια του;

Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε. Κατ’ αρχάς, περισσότερο γελοία από αυτή που είναι σήμερα δεν γίνεται η στολή της φρουράς. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, όμως, μπορεί να αναδείξει την πρωτοποριακότητά της, η οποία έγκειται στο ανδρόγυνο στυλ της. Επισημαίνω σχετικώς ότι η φετινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, που ασφαλώς θα είναι διαδικτυακή, θα είναι «γένους ουδετέρου». Εμείς, χάρη στην προεδρική φρουρά, είμαστε ήδη δεκαετίες μπροστά! Γιατί να μην αναδείξουμε αυτό το πλεονέκτημά μας;
  
ΥΓ.: Οταν ήμουν παιδί, παίζαμε με τα γνωστά ελληνικής κατασκευής στρατιωτάκια (τσολιάδες, αρχαίοι οπλίτες κ.λπ.), αυτά που σήμερα τα βρίσκεις μόνο στα παλιατζίδικα. Προσωπικώς, ποτέ στη ζωή μου δεν αγόρασα τσολιαδάκι. Λόγω της φούστας τους, τα ενέτασσα στην κατηγορία «κούκλες» – και, ως γνωστόν, τα αγόρια δεν παίζουν με κούκλες.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Συγκρότηση Νέου ΔΣ στο ΕΛΙΣΜΕ

on Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020. Posted in Ανακοινώσεις

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 20-2-2020 και ώρα 11.00 εκλήθησαν και πήραν μέρος στη συνεδρίαση για τη συγκρότηση του Δ.Σ. ως Σώμα τα 12 μέλη που εξελέγησαν στις αρχαιρεσίες της 13-2-2020.
Απουσίασαν οι κ. Δασκαλάκης Ιπ. και Μπασαράς Αν
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη όπως ορίζει το Καταστατικό του Ινστιτούτου εξελέγησαν άπαντες ομόφωνα, οι εξής :
Πρόεδρος: Μπαλτζώης Ιωάννης, Αντιστράτηγος ε.α.
Αντιπρόεδρος: Μαρτζούκος Βασίλειος, Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν.
Γενικός Γραμματέας: Αλεβίζος Δημήτριος, Αντιστράτηγος ε.α.
Ταμίας: Βουτσινάς Κων/νος, Πλοίαρχος ε.α. Π.Ν.
Δντής Μελετών: Δασκαλάκης Ιπποκράτης, Αντιστράτηγος ε.α.
Υπεύθυνος Εκδόσεων: Αργυρόπουλος Κων/νος, Υποστράτηγος ε.α.
Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων: Παναγιωτοπούλου Μαριέττα, Συνταξιούχος Ανώτερη Υπάλληλος ΥΠΕΞ
Μέλη: Φωτίου Παύλος, Ειδικός Επιστήμων Δ.Δ. Θαλάσσης
Μπασαράς Αναστάσιος, Σμήναρχος ε.α.
Σαραντινός Αχιλλέας, Υποστράτηγος ε.α.
Δουδούμης Γεώργιος, Οικονομολόγος
Ηλιόπουλος Δημήτριος, Πρέσβυς ε.τ.

Εκλογές Νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΕΛΙΣΜΕ: 6/2/2020 ή/και 13/2/2020

on Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020. Posted in Ανακοινώσεις

ΠΡΟΣ:    Μέλη ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση  Τακτικής  Γενικής Συνελεύσεως,  Εκλογές Δ.Σ.-ΕΛ.ΕΠ. και  Κοπή Βασιλόπιτας

Αγαπητά Μέλη
Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. σε εφαρμογή του Άρθρου 14 του ισχύοντος Καταστατικού,

Συγκαλεί
Τα μέλη του στην 5η Τακτική Γενική Συνέλευση (Τ.Γ.Σ.), η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 11.00 στα γραφεία του Ινστιτούτου  Πατησίων 88, 1ος  όροφος.

Τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως είναι τα ακόλουθα:
-Απολογισμός διοικητικών πεπραγμένων χρήσεως 2019.
-Οικονομικός απολογισμός του 2019 και Προϋπολογισμός του  2020.
-Ανάγνωση  της Εκθέσεως της Ελεγκτικής Επιτροπής (ΕΛ.ΕΠ.) για τη διαχείριση της χρήσεως 2019.
-Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και της ΕΛ.ΕΠ. από κάθε ευθύνη.                                
-Συζήτηση επί θεμάτων μετά προηγούμενη έγκρισή τους από το Δ.Σ.
-Εκλογές για την ανάδειξη των μελών του νέου Δ.Σ. και της νέας ΕΛ.ΕΠ.

Η καθιερωμένη τελετή κοπής της βασιλόπιτας θα λάβει χώρα, επίσης,  την Πέμπτη  13η Φεβρουαρίου 2020, 17:30.

Η Τ.Γ.Σ. θα βρίσκεται σε απαρτία εφόσον θα παρίσταται το ¼ του όλου αριθμού των δικαιουμένων ψήφου μελών (τα ταμειακώς εντάξει μέλη), σύμφωνα με το Καταστατικό.

Οι υποψήφιοι ως μέλη του νέου Δ.Σ. και της νέας ΕΛ.ΕΠ. φαίνονται στον πίνακα ΕΔΩ!

Το ψηφοδέλτιο των εκλογών φάινεται ΕΔΩ!

Τα μέλη τα οποία επιθυμούν να τακτοποιηθούν ταμειακώς, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου, παρακαλούνται να προσέλθουν  τουλάχιστον μισή ώρα ενωρίτερα (10.30).

Ταξίαρχος  ε.α.                Σ.  Αργουζής            Γεν. Γραμματέας
Αντιναύαρχος  ε.α.  ΠΝ     Β. Μαρτζούκος        Πρόεδρος  

Σ.Α.Σ.Ι. - Ίκαρος: Βίντεο Ανακοίνωσης Συνεδρίου: Conference on Air Power: Learning from the Past and Empowering the Future

on Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019. Posted in Ανακοινώσεις

Απολαύστε το Ενημερωτικό Βίντεο της Ανακοίνωσης, κλικ την εικόνα!

Επειδή, προβλέπουμε, μεγάλη προσέλευση, θα σας παρακαλούσαμε να δηλώστε (και, ει δυνατόν αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή), έγκαιρα την συμμετοχή σας:

ή (1) συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής στη διεύθυνση http://www.abc10.gr/communicationforms/form2 

ή (2) στέλνοντας e-mail στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (αναφέροντας:όνομα, επώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο/email).

Αγαπητοί Απόφοιτοι της ΣΙ και Φίλοι(ες),
Έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε το βίντεο της μεγάλης μας φθινοπωρινής δράσης ‘Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος: Μαθαίνοντας από το Παρελθόν και Ενδυναμώνοντας το Μέλλον’, στην Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στις 28 Νοεμβρίου 2019.

Mέσα σε 10 λεπτά: Προβάλουμε το Δελτίο Τύπου και το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, και Αφήνουμε τους διακεκριμένους εισηγητές μας, μέσα από τα Συνοπτικά ΒΣ τους και τις Συνόψεις να μας ξεναγήσουν για το Αύριο της Αεροπορίας μας'.

Ευελπιστούμε ότι συνέδριό μας θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία στην κοινότητα άμυνας και ασφάλειας να συναντηθούν για να διερευνήσουν πώς οι αεροπορικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να διαμορφώνουν και να αξιοποιούν πλήρως τη στρατηγική, την τακτική και την τεχνολογία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων μιας ολιστικής εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά, με πρωταρχική επιδίωξη την συμβολή μας στην δημιουργία μίας Ελλάδας δημιουργικής, παραγωγικής, θετικά μεταλλαγμένης, με αξιοσημείωτη ανάπτυξη και με την δέουσα αμυντική ισχύ. Βασιζόμαστε σε αυτό στους εισηγητές μας: υψηλής αεροπορικής και επιστημονικής κατάρτισης, από την μεγάλη δεξαμενή της Αεροπορικής κοινότητας αλλά και της Ακαδημαϊκής, διακεκριμένοι Αναλυτές, καθώς και επιφανή και έμπειρα στελέχη των ΕΔ και του Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα.

Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προγραμματισμός μας αποτελεί πρόκληση για τη διαχείριση των ποικιλώνυμων απαιτήσεων και λειτουργίας των Ε.Δ. και ιδιαίτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και κάθε αμυντικής επιχειρηματικής οντότητας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που εστιάζει στην εξοικονόμηση πόρων και την στήριξη της εθνικής οικονομίας μας γενικότερα.

Φέρνουμε κοντά (1) την πολιτική & διοικητική ηγεσία και την αγορά (2) μια πλειάδα διακεκριμένων και εξειδικευμένων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, έγκριτων καθηγητών, διδακτόρων, αναλυτών και έμπειρων μεγάλων στελεχών της Αμυντικής Βιομηχανίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν/ απαντήσουν/ συζητήσουν γύρω από τους παραπάνω θεματικούς άξονες με (3) Στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Στελέχη της ΠΑ και των ΕΔ/ΣΑ, αλλά και φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΑΣΕΙ καθώς και κάθε ενεργό πολίτη.

Οι Επόπτες του Συνεδρίου:
Γεώργιος Γερούλης Απχος ε.α. (Ι)      Αναστάσιος Μπασαράς Σχος ε.α. (Μ)

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Σ.Α.Σ.Ι. ‘Ικαρος’: Ευάγγελος Γεωργούσης Απχος ε.α. (Ι) 

[12 3 4 5  >>