Βιβλιοπαρουσιάσεις

Νέο Βιβλίο: Ελλάς & Βουλγαρία, από εχθροί, σύμμαχοι και εταίροι

on Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Του Γεώργιου Δουδούμη, Συγγραφέα, Μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ

Παναγιώτης Αποσπόρης*:  “Το Βιβλίο των Drones”

on Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

ΕΛΛΑΣ & ΣΕΡΒΙΑ ως Παράγοντες Σταθερότητας στο Περελθόν και στη Βαλκανική Προοπτική

on Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Του Γεωργίου Δουδούμη και της Aleksandra Pecinar

ΕΛΛΑΣ & ΣΕΡΒΙΑ

ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙKH ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

 

 

 

Φεβρουάριος 2020

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο

ΕΛΛΑΣ & ΣΕΡΒΙΑ

ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΉ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

 

Οι συγγραφείς, Αλεξάνδρα Πέτσιναρ, κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο τμήμα Σύγχρονης Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και Γεώργιος Δουδούμης, πρώην οικονομικός διπλωμάτης, με πλούσιο συγγραφικό έργο ειδικευμένο σε βαλκανικά θέματα, εξετάζουν τις ελληνο-σερβικές σχέσεις από την εποχή των πραματευτάδων και του Ρήγα Βελεστινλή μέχρι σήμερα.

Στα 16 κεφάλαια με τις 292 σελίδες του πονήματος αναπτύσσονται με εμβρίθεια οι εξελίξεις στις δύο χώρες από την προεπαναστατική περίοδο και κατά τη διάρκεια των Εθνικών Επαναστάσεων των δύο φίλων λαών, που υπέγραψαν την πρώτη Ελληνο-Σερβική Συμμαχία, στο Φεσλάου.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά τη μια στην άλλη, γεγονός που διευκόλυνε τη Βαλκανική Συνεννόηση με αποτέλεσμα τους δύο νικηφόρους και για τις δύο χώρες Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913).

Η Σερβία ενεπλάκη άμεσα στη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Κέρκυρα δεν αποτέλεσε μόνο καταφύγιο του κυνηγημένου από τον κοινό εχθρό σερβικού στρατού, αλλά και το νησί στο οποίο έγινε η Διακήρυξη για τη σύσταση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, τη μετέπειτα Γιουγκοσλαβία.

Σε ειδικό κεφάλαιο ερευνώνται οι μεταπολεμικές αποφάσεις των Συνθηκών Ειρήνης του Αγίου Γερμανού, του Νεϊγύ, του Τριανόν, των Σεβρών και της Λωζάννης.

Σχετικά με την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φωτίζονται οι ρόλοι της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας και γίνεται εκτενής αναφορά στη μεταπολεμική Γιουγκοσλαβία μέχρι την κατάρρευση του κομμουνισμού. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στις σχέσεις της Ελλάδος με τις βαλκανικές χώρες την περίοδο 1949-1991.

Στη συνέχεια αναλύεται σε βάθος η γιουγκοσλαβική αποσύνθεση και ο σχηματισμός του νέου πολιτικού χάρτη των Βαλκανίων.

Για τη σύγχρονη περίοδο εξετάζεται κατά προτεραιότητα το Δημογραφικό, το Μεταναστευτικό, η Διαφθορά και η Εγκληματικότητα, που λειτουργούν ανασχετικά στις αναπτυξιακές προσπάθειες όλων των βαλκανικών χωρών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια και στην γεωπολιτική παρουσίαση της Σερβίας ως μήλο της έριδος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Επίσης, γίνεται ιστορική αναδρομή στις απόπειρες πολυμερούς συνεργασίας στα Βαλκάνια, από τη Χάρτα του Ρήγα μέχρι τη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Κρήτη (1997), ενώ ένα κεφάλαιο αφορά αποκλειστικά τις ελληνο-σερβικές εμπορικές & οικονομικές σχέσεις και την βαλκανική οικονομική πτυχή.

Τέλος, υπογραμμίζεται η αβεβαιότητα του αύριο και εκφράζονται τα συμπεράσματα των συγγραφέων, οι ευρύτερες βαλκανικές προοπτικές και οι δυνατότητες των δύο χωρών να αποτελέσουν ισχυρούς παράγοντες σταθερότητας στο πλαίσιο μιας ενδοβαλκανικής αναπτυξιακής συνεργασίας.

Διατίθεται μέσω του εκδοτικού οίκου Δ. Ν. Καραβία, Ασκληπιού 35. Τηλ. 2103620465.

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση: H Βαλκανική Σκακιέρα

on Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Του Γεωργίου Δουδούμη

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΔΟΥΜΗ

ΑΠΟ ΤΟ

 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΛΙΣΜΕ)

Αθήνα, Ιούνιος 2020

 

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου  Η Βαλκανική Σκακιέρα εκδόθηκε από το ΕΛΙΣΜΕ αυξημένη κατά 42 σελίδες και επικαιροποιημένη.

Πρόκειται για μια εργασία 258 σελίδων, με οκτώ έγχρωμες σελίδες (χάρτες, φωτογραφίες και ιστόγραμμα), πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και πλούσια βιβλιογραφία/αρθρογραφία, στην οποία αναλύονται οι σημερινές γεωπολιτικές και ενεργειακές συγκρούσεις συμφερόντων και οι διπλωματικοί ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια αλλά και οι ασεβείς πόθοι της Τουρκίας για την περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ναρκοπέδιο των Δυτικών Βαλκανίων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ενοποίηση των κατοικούμενων από Αλβανούς εδαφών της τέως Γιουγκοσλαβίας υπό την αιγίδα της Δύσης, ενώ η Σερβία συνεχίζει να αποτελεί το μήλο της έριδος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

Αναλύονται επίσης, οι εξελίξεις στα Ανατολικά Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία), η διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών, το σχέδιο συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας για αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών προκειμένου να μπει τέλος στη μόνιμη συγκρουσιακή διένεξη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, η πρόταση διευθέτησης του χρονίζοντος ζητήματος της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης και οι βαλκανικές προοπτικές, που φιλοδοξούν να δουν τα Βαλκάνια έξω από το τέλμα της υπανάπτυξης απελευθερώνοντας την περιοχή από τους σημερινούς διεφθαρμένους «σταθεροκράτες» ηγέτες τους.

Βιβλιοπαρουσίαση: Ανατολική Μεσόγειος - Παρόν και Μέλλον / ΕΛΙΣΜΕ /Εκδόσεις ΔΗΜ.Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑ

on Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Υπό ομάδας ερευνητών του ΕΛΙΣΜΕ

Ανατολική Μεσόγειος - Παρόν και Μέλλον

Περίληψη

Η ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν παραμένει αναθεωρητική δύναμη και με όραμα την παλαιά Οθωμανική επικράτεια διεκδικεί δυναμικά και απροκάλυπτα τμήματα της ελληνικής επικράτειας στην Θράκη και το Αιγαίο, ενώ μεθοδεύει την ομηρία της Κύπρου. Παρά τα πολλαπλά εσωτερικά και εξωτερικά της προβλήματα, η Τουρκία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική απειλή για τη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να την αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα.

Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων Ελλάδος και Κύπρου αποτελούν πηγή εντάσεων και διεκδικήσεων αλλά ταυτόχρονα συνιστούν εθνική ευκαιρία. Η αξιοποίηση αυτής απαιτεί Εθνική Στρατηγική, πολιτική βούληση και ανάλογη διπλωματική, στρατιωτική και επιχειρηματική προετοιμασία, ετοιμότητα και δράση. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όσο το δυνατόν περισσότερα γειτονικά κράτη θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της ενεργειακής μας στρατηγικής καθ' όσον αποτελεί προϋπόθεση προσελκύσεων ενεργειακών επενδυτών.

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ                                                                                                                        

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ-ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Συντάκτης: Ιπποκράτης Δασκαλάκης

ΠΕΡΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-Η ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ                           

Συντάκτης: Ιωάννης Μπαλτζώης

Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Ή ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ;

Συντάκτης: Παναγιώτης Λεονάρδος

ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ

Συντάκτης: Ανδρέας Ματζάκος

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ (ΥΦΑΛ) ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ (ΑΟΖ)

Συντάκτης: Παύλος Φωτίου

Βιβλιοπαρουσίαση στα γραφεία ΕΛΙΣΜΕ: To Θρυλικό "Πλατάνι", του Χρήστου Γ. Μαλτέζου

on Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Του Χρήστου Γ. Μαλτέζου, Διδάκτορα Χημείας, Μέλους ΕΛΙΣΜΕ

Βιβλιοπαρουσίαση: Η Αμυντική Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης / ΕΛΙΣΜΕ /Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

on Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Ομάδας ερευνητών υπό τη διεύθυνση του Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Ένα καινούργιο σημαντικό βιβλίο για την ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της ΕΕ

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και ο εκδοτικός οίκος «Ινφογνώμων» προχώρησαν πρόσφατα στην έκδοση ενός συλλογικού βιβλίου με τίτλο «Η Αμυντική Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το πόνημα έχει συγγραφεί από άτομα προερχόμενα από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, έχοντας όμως θεωρητικά αλλά και -ορισμένοι εξ’ αυτών- πρακτικά, εμπλακεί με το διαρκώς εξελισσόμενο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης. Στόχος του είναι η παρουσίαση ενός εύχρηστου βιβλίου που παρουσιάζει τις εξελίξεις της πορείας της αμυντικής ολοκλήρωσης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τις ημέρες μας.

Τα επιμέρους εννέα κεφάλαια του βιβλίου εξετάζουν διάφορες διαστάσεις της προσπάθειας -που αποτελεί και την κορωνίδα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης- ώστε να γίνει κατανοητή η δύσκολη πορεία, τα διαδοχικά βήματα, οι πολλαπλοί συμβιβασμοί και οι πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Στα κείμενα παρατίθεται όχι μόνο η απαραίτητη βασική βιβλιογραφία αλλά και ορισμένα αυτούσια βασικά τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την πληρέστερη κατανόηση των προβλέψεων, των διαδικασιών, των θεσμικών οργάνων και των διαφόρων μηχανισμών.

Οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, εντός και εκτός της Ευρώπης, που επηρέασαν και επηρεάζουν, την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ειδικά του «σκληρού πυρήνα» της κρατικής κυριαρχίας, δηλαδή της άμυνας παρουσιάζονται, ως μια ευρύτερη εισαγωγή στο πρώτο κεφάλαιο (Ιπποκράτης Δασκαλάκης).

Στο δεύτερο κεφάλαιο (Χρήστος Ζιώγας) παρουσιάζεται η σταδιακή και μη ολοκληρωθείσα εισέτι, μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και) σε μια «κοινότητα παροχής ασφάλειας». Αναμφισβήτητα ο διακηρυκτικός στόχος των συνθηκών της απόκτησης «εν καιρώ μιας κοινής άμυνας», παραμένει ακόμη και σήμερα μια προσδοκία μη δυνάμενη να προσδιοριστεί χρονικά.

Καίριο ερώτημα παραμένει κατά πόσο είναι εφικτή, επιθυμητή και σε τελευταία ανάλυση «costeffective» μια περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων και κυρίως μια αυτονόμηση της Ένωσης στον τομέα της άμυνας; Ενδεχομένως, η απάντηση να εξαρτάται από τις προτεραιότητες, εθνικά συμφέροντα, απειλές και αντιλήψεις απειλών κάθε μέλους. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ατλαντική Συμμαχία προβάλλει καίριο και ζωτικό και εξετάζεται στο τρίτο κεφάλαιο (Πέτρος Βιολάκης).

Αποτελεί ευτυχές γεγονός ότι κατόπιν αγωνιωδών προσπαθειών και μετά από παλινωδίες, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στη διατύπωση ορισμένων βασικών κατευθύνσεων, στόχων, στρατηγικών και διαδικασιών που τέθηκαν κάτω από το φιλόδοξο όνομα της «Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η «Παγκόσμια Στρατηγική» της Ένωσης εξετάζεται στο τέταρτο κεφάλαιο (Χρυσή Τσιρογιάννη).

Σημαντικότατο τμήμα της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» αποτελεί και η «Θαλάσσια Στρατηγική»της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαρτώμενη σε σημαντικότατο βαθμό από την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, η Ένωση πρόσφατα διακήρυξε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που καλύπτει το σύνολο των εκφάνσεων και δραστηριοτήτων στο «υγρό στοιχείο». Είναι άραγε η Ένωση έτοιμη και ικανή, στο πλαίσιο της «Θαλάσσιας Στρατηγικής», να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί; Απαντήσεις και σχολιασμός για την «Θαλάσσια Στρατηγική» στο πέμπτο κεφάλαιο (Σπυρίδων Μαζαράκης).

Η υλοποίηση όμως της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» και κατ’ επέκταση η προβολή των αμυντικών ικανοτήτων και της ενεργοποίησης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ένωσης, επιβάλουν την εκ μέρους της, ανάληψη και εκτέλεση επιτυχημένων (και) στρατιωτικών επιχειρήσεων σε διάφορα σημεία της υδρογείου. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στο ενεργητικό της σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και αποστολών στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας που εξετάζονται στο έκτο κεφάλαιο (Θεόδωρος Μπαζίνης).

Οι σεισμικές και αγνώστου κατάληξης ακόμη και σήμερα, συνθήκες και συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσαν παρά να αποτελέσουν μέρος του προβληματισμού του παρόντος πονήματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτιζε ανέκαθεν σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις της «γηραιάς» ηπείρου. Προβληματισμός για τις συνέπειες του «Brexit», ευκαιρίες και κίνδυνοι, ενδεχομένως απουσία «δικαιολογιών» για την βραδύτητα της ολοκλήρωσης, όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα και σκέψεις εξετάζονται στο έβδομο κεφάλαιο (Κωνσταντίνος Κουκούτσης).

Ο χώρος της άμυνας σίγουρα αποτέλεσε ένα τρανό παράδειγμα της υστέρησης της πραγματικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης έναντι των ελληνικών προσδοκιών. Με τα σημερινά δεδομένα μπορεί η χώρα μας να ενισχύσει, άμεσα και έμμεσα, τις αμυντικές ικανότητες της, αποκτώντας την αναγκαία βιομηχανική υποδομή και εξοικονομώντας πιστώσεις, εκμεταλλευόμενη τις «οικονομίες κλίμακος» και την συμμετοχή της σε κοινά προγράμματα που καλύπτουν τις ιδιαίτερες και αυξημένες ελληνικές αμυντικές ανάγκες; Απαντήσεις προσπαθούμε να δώσουμε στο όγδοο κεφάλαιο (Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος).

Το ένατο και τελευταίο κεφάλαιο (Ελένη Καψοκόλη) αναφέρεται στα θέματα κυβερνοασφάλειας που πέραν του χώρου της κλασσικής άμυνας και ασφάλειας επεισέρχονται πλέον σε κάθε τομέα και ανθρώπινη δραστηριότητα. Θα μπορέσει άραγε η «αναπόφευκτη» συνεργασία στα θέματα κυβερνοασφάλειας να δημιουργήσει το αναγκαίο υπόβαθρο για μια επιτάχυνση των διαδικασιών της αμυντικής ολοκλήρωσης λειτουργώντας ως ένα νέο επιτυχές παράδειγμα μιας «spillover» διαδικασίας;

Με τα κεφάλαια που περιγράψαμε παραπάνω προσπαθούμε να προσφέρουμε μια συνοπτική και σφαιρική γνώση και κατανόηση της πορείας της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης στο ελληνικό κοινό. Το βιβλίο δεν απευθύνεται απαραίτητα στο μυημένο, στα ζητήματα διεθνών σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνώστη. Φιλοδοξία του είναι να καταστήσει κάθε Έλληνα-Ελληνίδα, ικανούς να αντιληφθούν το μέγεθος της προσπάθειας της αμυντικής ολοκλήρωσης μέσω της εξιστόρησης της εξελικτικής πορείας αλλά και της εξέτασης κομβικών ζητημάτων που την επηρεάζουν.

 

Πάνος - Βαρδής Παπαδάκης, Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.: Παρουσίαση στο Πολεμικό Μουσείο, 19/12/2018 -19:00, του Βιβλίου του - H ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ: Αεροπορική Ιδέα και Ιστορία

on Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

 

            

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ .................................................................................... 17
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ................................................................................ 21
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ................................................ 27

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΚΑΡΟ ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ....................... 31
Πτήσεις στις μυθολογικές παραδόσεις ...................................... 31
Μίμηση πουλιών ........................................................................ 47
Leonardo da Vinci ....................................................................... 50

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ .................................................................................. 63
Οι πρώτες αεροστατικές πτήσεις ................................................. 63
Η επιτυχία των αδελφών Montgolfier ......................................... 68
Η επιτυχία του Cesar Charles ....................................................... 70
Με αερόστατα υδρογόνου .......................................................... 77
Στην Αμερική και Αγγλία ............................................................. 81
Η υπέρπτηση της Μάγχης ........................................................... 83
Επιτεύγματα και θύματα ............................................................. 90
Στην Ελλάδα ................................................................................ 93
Τα πρώτα πηδαλιοχούμενα .......................................................... 95
Santos – Dumont ......................................................................... 100
Στρατιωτικές εφαρμογές ............................................................. 108
Έρευνα της ανώτερης ατμόσφαιρας ............................................ 114
Ελεύθερα επανδρωμένα αερόστατα στη στρατόσφαιρα ............ 115
Άλλες ιστορικές αποστολές ......................................................... 122
Η κατάκτηση του Ατλαντικού Ωκεανού ........................................ 131
Η κατάκτηση του Ειρηνικού Ωκεανού ......................................... 133
Σύγχρονα αερόστατα θερμού αέρα ............................................. 134
Πλούσιοι και παράτολμοι ............................................................. 141

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ ................................................................................... 145
Αερόπλοια Ζέπελιν ........................................................................ 147
Ιστορικά αερόπλοια ...................................................................... 150
Η κατάρριψη Ζέπελιν στη Θεσσαλονίκη ...................................... 151
Υπέρπτηση του Ατλαντικού ......................................................... 154
Ο γύρος του κόσμου ..................................................................... 158
Μείζονα ατυχήματα ..................................................................... 159
Αεροστατικές πτήσεις στην Ελλάδα ............................................. 168

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΒΑΡΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ .............................................. 171
Οι πρώτες πετομηχανές .............................................................. 171
Ατμοκίνητες συσκευές ................................................................. 173
Αερόδινα (Χαρταετοί – Ανεμόπτερα) .......................................... 180
Η βασική αρχή της αερόδινης πτήσης ......................................... 181
Sir George Cayley ....................................................................... 183
Otto Lilienthal ............................................................................. 188
Percy Sinclair Pilcher ................................................................... 196
Octave Chanute ........................................................................... 197
Samuel Pierpont Langley ............................................................. 199
Το Νο 5 Aerodrome (αεροδρομέας) ............................................ 200
Wilbur και Orville Wright ............................................................ 203
Η επιτυχία των Wilbur και Orville Wright .................................. 211
Διεκδίκηση πρώτης πτήσης ......................................................... 220

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ .............................................................................. 227
Μετά από τους Wright ................................................................. 227
Captain Ferdinand Ferber ............................................................ 229
Alberto Santos-Dumont ............................................................... 232
Αδελφοί Voisin ............................................................................ 238
Louis Charles Joseph Blériot ........................................................ 243
Η υπέρπτηση της Μάγχης ........................................................... 244
Τα ελληνικά Bleriot .................................................................... 247
Hubert Latham - αεροπλάνο Antoinette .................................... 248
Αδελφοί Farman .......................................................................... 249
Τα ελληνικά Farman .................................................................... 251
Στις ΗΠΑ μέχρι το 1908 ................................................................ 257
Glenn H. Curtiss ............................................................................ 258
Τα αεροπλάνα Flyer των Wright .................................................. 262
Thomas E. Selfridge ...................................................................... 266
Σε άλλες χώρες μέχρι το 1908 ..................................................... 269
Οι πρώτες αεροπορικές επιδείξεις ............................................... 273
Πειραματικά ελικόπτερα – αυτόγυρα .......................................... 275
Igor Sikorsky ................................................................................. 279
Τα αυτόγυρα ................................................................................ 281
Γαλλικά πειραματικά αεροπλάνα ................................................ 282
Επικές πτήσεις ............................................................................... 285
Charles Lindbergh ......................................................................... 285
Amelia Earhart ............................................................................. 287

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ 1910-1950 .......................................... 293
Γενικά .......................................................................................... 293
Η Γαλλική Αεροπορία .................................................................. 297
Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ......................................................... 298
Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ......................................................... 302
Εμφύλιες συγκρούσεις ................................................................ 304
Η Βρετανική Αεροπορία ............................................................... 308
Alliot Verdon Roe ........................................................................ 309
Τα ελληνικά AVRO ..................................................................... 310
Geoffrey de Havilland ................................................................. 310
Τα ελληνικά de Havilland ........................................................... 311
Thomas Sopwith .......................................................................... 313
Tα ελληνικά Sopwith .................................................................. 314
Royal Flying Corp (RFC) ............................................................. 315
Royal Naval Air Service (RNAS) ................................................... 315
Έλληνες αεροπόροι στο πλευρό της RNAS ................................. 316
Οι “άσοι” αεροπόροι του RFC και RNAS ..................................... 317
‘‘Άσοι’’ του Α′ Π.Π. στις άλλες αεροπορίες ................................ 318
Royal Air Force (RAF) ................................................................... 321
Η Μάχη της Αγγλίας ..................................................................... 323
Η RAF στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο 1940-1941 ......................... 325
Οι στρατηγικοί βομβαρδισμοί της RAF ...................................... 327
Ο βομβαρδισμός της Κολωνίας ................................................... 329
Η απόφαση της διάσκεψης της Καζαμπλάνκας ........................... 332
Η προσβολή στόχων στην κοιλάδα Ruhr ..................................... 332
Ο βομβαρδισμός της πόλης Έσσεν .............................................. 332
Η καταστροφή των φραγμάτων Ruhr .......................................... 333
Ο βομβαρδισμός του Κιέλου ....................................................... 335
Η καταστροφή του Αμβούργου .................................................... 335
Ο βομβαρδισμός του Βερολίνου .................................................. 338
Οι επιδρομές της RAF και της USAAF ......................................... 338
Ο βομβαρδισμός του Heilbronn .................................................. 339
Ο βομβαρδισμός της Δρέσης ....................................................... 340
Ο βομβαρδισμός του Πότσνταμ ................................................... 342
Επιδρομές με αεροσκάφη Mosquito ............................................ 342
Η σκοπιμότητα των συμμαχικών βομβαρδισμών ......................... 343
Η Γερμανική Αεροπορία ............................................................. 345
Anthony Fokker ........................................................................... 346
Manfred von Richthofen ............................................................. 349
Η συγκρότηση της Luftwaffe ........................................................ 351
Η γερμανοσοβιετική αμυντική συνεργασία ................................. 352
H Luftwaffe στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο ............................... 353
Γερμανικά Ιστορικά Αεροσκάφη .................................................. 353
Η Ρωσική Αεροπορία ................................................................... 372
Igor Sikorsky ............................................................................... 373
Η Σοβιετική Αεροπορία .............................................................. 375
Η εταιρεία Tupolev ...................................................................... 376
Αεροσκάφη Polikarpov ................................................................ 377
Ilyushin Il-4 ή DB-3 ...................................................................... 380
Petlyakov Pe-2 ............................................................................. 380
Sukhoi Su-2 ................................................................................. 381
Mikoyan MiG-1 και MiG-3 .......................................................... 382
Η Σοβιετική Αεροπορία στον Β΄ Π.Π. .......................................... 382
Ilyushin IL-2 Shturmovik ............................................................. 384
Τα αεροσκάφη Lavochkin ........................................................... 385
Τα αεροσκάφη Yakovlev .............................................................. 386
Tupolev Tu-2 ................................................................................ 388
Γυναίκες Πιλότοι στη Σοβιετική Ένωση ...................................... 389
Η Αεροπορία των ΗΠΑ ............................................................... 394
Η Αεροπορία των ΗΠΑ στον Β′ Π.Π. ............................................ 397
Αεροπορία Ναυτικού – USNA .................................................... 398
Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ στον Β′ Π.Π. ........................................ 399
Τα ελληνικά Helldiver ................................................................. 402
Η Ιταλική Αεροπορία .................................................................. 403
Mario Calderara .......................................................................... 403
Οι πρώτες αεροπορικές επιχειρήσεις το 1911 ........................... 404
Στον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο ....................................................... 407
Η ίδρυση της Regia Aeronautica - Υπέρπτηση του Ατλαντικού .. 408
Στον Πόλεμο εναντίον της Αιθιοπίας .......................................... 408
Στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο ................................................. 409
Στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο ........................................................ 411
Η Regia Aeronautica στη Μάχη της Γαλλίας .............................. 413
Στη Μάχη της Αγγλίας ................................................................ 413
Στη Μέση Ανατολή ..................................................................... 413
Στην Ιταλική Ανατολική Αφρική .................................................. 414
Στη Δυτική Έρημο ........................................................................ 415
Στον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας ............................................. 415
Η Ιαπωνική Αεροπορία ............................................................... 420
Ιαπωνική Αυτοκρατορική Στρατιωτική Αεροπορία ...................... 420
Ιαπωνικοί τύποι αεροσκαφών ...................................................... 421
Ιαπωνική Αυτοκρατορική Ναυτική Αεροπορία ............................ 422
Οι πρώτες ιαπωνικές αεροπορικές επιχειρήσεις .......................... 423
To Αεροπορικό Ναυτικό Σώμα .................................................... 423
Η επιδρομή στο Pearl Harbor ..................................................... 424
Ο βομβαρδισμός του Τόκιο με α/φη Β-25 .................................. 426
James Harold Doolittle ................................................................. 427
Οι Αερ/κές Επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό .......................... 430
Η Αεροναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλιών ......................... 430
Η Αεροναυμαχία του Midway ...................................................... 432
Οι αποστολές Καμικάζι των Ιαπώνων .......................................... 434
Τα στρατηγικού βομβαρδισμού Boeing B-29 της USAAF ............. 434
Η σοβιετική έκδοση του Β-29 ως TUPOLEV TU-4 ......................... 436
Οι αποστολές των B-29 Superfortress ......................................... 437
Η Επιχείρηση Operation Meetinghouse ....................................... 438
Η ρίψη ατομικών βομβών ............................................................ 439

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
Η ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ............................................... 441
Η διαίρεση της Γερμανίας ............................................................. 442
Η κλιμάκωση των σχέσεων ......................................................... 443
Ο αποκλεισμός του Βερολίνου ................................................... 444
Η Αερογέφυρα ............................................................................ 446
Η εναέρια κυκλοφορία ................................................................ 448
Οι τύποι των μεταφορικών αεροσκαφών .................................. 451
Η άρση του αποκλεισμού ............................................................ 455

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ .............................................................. 457
Εμφάνιση αεροπλάνου ............................................................... 457
Ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος Εμ. Αργυρόπουλος .................... 459
Ο αεροπόρος Αλέξανδρος Καραμανλάκης .................................. 461
Στρατιωτικοί Αεροπόροι ............................................................. 462
Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος .............................................. 462
Βαλκανικοί Πόλεμοι .................................................................... 464
Η πρώτη παγκόσμια αποστολή Ναυτικής Συνεργασίας .............. 464
Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος .............................................................. 465
Υποπλοίαρχος Αρ. Μωραϊτίνης .................................................. 466
Τύποι αεροπλάνων ...................................................................... 468
Εκστρατεία Μικράς Ασίας ........................................................... 470
Περίοδος Μεσοπολέμου ............................................................. 472
Τύποι αεροσκαφών ....................................................................... 473
Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος ............................................................ 473
Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης ........................................... 474
Η συμμετοχή της RAF .................................................................. 475
Στη Μέση Ανατολή ....................................................................... 475
Επιχειρήσεις 1946-1949 .............................................................. 476
Αποστολή αερ/φών C-47 στον Πόλεμο της Κορέας .................. 478
Στην εποχή των αεριωθουμένων ................................................. 479
Χρονολόγιο Εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας ......... 480
Ακροβατικά Σμήνη ....................................................................... 481
Το Αεροπορικό Πένταθλο ............................................................ 483
Αποστολή αερ/φών NORATLAS στην Κύπρο το 1974 ................ 487

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ “ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ 2005” ……………. 497

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ........................................................ 513
Η διάσπαση του φράγματος του ήχου ......................................... 513
Charles Elwood Yeager ................................................................. 514
Στις υπερηχητικές ταχύτητες ....................................................... 515
Στους αριθμούς Mach .................................................................. 520
Πτήσεις με υπερυπερηχητικές (hypersonic) ταχύτητες ............... 521
Μελλοντικές προοπτικές ............................................................. 525
Στις πρώτες διηχητικές πτήσεις στην Ελλάδα .............................. 526
Ιστορικά υπερηχητικά αεροσκάφη .............................................. 528
Francis Gary Powers – κατάρριψη U-2 από τους Ρώσους ............ 534
Υπερηχητικά εναέριων γραμμών ................................................. 539
Τα 10 ταχύτερα αεροσκάφη στον κόσμο ..................................... 542
Αεροσκάφη τεχνολογίας STEALTH ............................................... 543

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ............................................... 545
Τα πρώτα βήματα ........................................................................ 545
Τεχνητός δορυφόρος ο Sputnik .................................................... 545
NASA ............................................................................................ 548
Yuri Alekseyevich Gagarin ............................................................ 549
John Glenn .................................................................................. 549
Η κατάκτηση της Σελήνης ........................................................... 550
Το πρόγραμμα Apollo (1963 – 1972) .......................................... 550
Περπάτημα στη Σελήνη ............................................................... 552
Αμερικανοσοβιετική συνεργασία ................................................ 555
Διαστημικά λεωφορεία ................................................................ 557
Το διαστημικό σκάφος Orion (Ωρίωνας) ...................................... 564
Ενδεικτική βιβλιογραφία .............................................................. 567 

Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη: Παρουσίαση του βιβλίου "Συμπαγείς Άνεμοι"

on Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια: Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Οι Εκδόσεις Ανάτυπον και η "Κιβωτός του Κόσμου" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου Βιβλίου :

Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη:
"Συμπαγείς Άνεμοι"
Την Κυριακή 6 Μαϊου 2018 στις 19:00
στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αίθουσα Τελετών (Ρηγίλλης 1 και Βασιλίσσης Σοφίας).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Τάσος Λέρτας Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών-Σκηνοθέτης

Αλκυόνη Παπαδάκη Συγγραφέας

Δέσποινα Κονταράκη Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτρια (Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος)

Νίκος Χιδίρογλου Δημοσιογράφος (Αξία-Blue Sky)

Πάρης Καρβουνόπουλος Δημοσιογράφος Επικεφαλής Militaire.gr

Αποσπάσματα του βιβλίου θα απαγγείλει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.
Διοργάνωση - Συντονισμός - Παρουσίαση: Ντέπυ Στενού

Θα δοθεί μικρό ρεσιτάλ instrumental music από τον διεθνούς φήμης σολίστ Βασίλη Σαλέα. Συνοδεία πιάνου η Στέισυ Κουλούρη. Τα συγγραφικά έσοδα παραχωρούνται στο σύνολό τους στην Κιβωτό του Κόσμου. Η εκδήλωση τελείται με την ευγενική υποστήριξη της Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ).
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα δοθεί μικρή δεξίωση στην Αίθουσα Βυζάντιο.
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου ' Η βαλκανική Σκακιέρα' του Γιώργου Δουδούμη

on Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια: Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Βιβλιοπαρουσίαση: Βαλκάνια Εύθραυστες ισορροπίες

on Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια: Γ. Δουδούμης, ΔΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Τα Βαλκανικά κράτη φέρουν το βάρος ενός ιστορικά πολυτάραχου παρελθόντος και εντός αυτών υπάρχουν εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες μέχρι στιγμής συντελούν στην αστάθεια, αντί να αποτελούν γέφυρες καλής γειτονίας.

Μεταξύ των βαλκανικών λαών υπάρχουν «ανοικτά» συγκρουσιακά θέματα όπως αναθεωρητισμοί, εδαφικές διεκδικήσεις, αλυτρωτισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί, τα οποία ενισχύονται από ξένα κέντρα και επικαιροποιούνται από τις τρέχουσες δημογραφικές μεταβολές. Τυχόν υλοποίηση ακόμη και μέρους αυτών θα σηματοδοτούσε αλλαγές συνόρων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, προκάλεσε κενό εξουσίας στα Βαλκάνια και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ δημιούργησε νέα δυναμική στον ανταγωνισμό ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή. Συνέπεια των εν λόγω εξελίξεων είναι να υφίστανται έως σήμερα «εύθραυστες ισορροπίες» και ζυμώσεις, οι οποίες εξελίσσονται σε αγώνα δρόμου, αφ’ ενός μεν για την ένταξη των βαλκανικών κρατών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και αφ’ ετέρου για να διατηρήσει η Ρωσία την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή σε ένα χώρο, στον οποίο ανέκαθεν κατείχε ισχυρά ερείσματα (ιστορικά, φυλετικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά).

Η εν λόγω διαμάχη δημιούργησε τεχνητά, επισφαλή και αμφιβόλου βιωσιμότητος κράτη, όπως η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια, καθώς και ασταθή πολιτικά μορφώματα, όπως το Κόσσοβο, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει εστίες γενικότερης αναφλέξεως της περιοχής.

20/2/2017. Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος

on Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

20/2/2017. Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος

Προ ημερών είχα τη τύχη να παραστώ στη βιβλιοπαρουσίαση ενός εξαιρετικού πονήματος που πραγματεύεται τη ναυτική ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου συμπεριλαμβάνοντας στον τίτλο του και τη γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος». Ο πελοποννησιακός Πόλεμος και η συγγραφή του Θουκυδίδη έχουν αποτελέσει παγκοσμίως, όχι μόνο μια αναλυτική ιστορική εξέταση των γεγονότων, αλλά και  την πληρέστερη καταγραφή των αναλλοίωτων κανόνων που διέπουν τις σχέσεις των κρατών και της χάραξης της στρατηγικής. Δικαίως ο Θουκυδίδης θεωρείται ο πατέρας του ρεαλισμού και ο θεμελιωτής της επιστήμης των διεθνών σχέσεων. Διαχρονικά τα συμπεράσματα του και πολύπλευρη και βαθυστόχαστη η ανάλυση των ατομικών συμπεριφορών, των ομαδικών και κρατικών συμφερόντων και των συνεπειών του «άναρχου» (τότε και τώρα) διεθνούς συστήματος.  Κάθε σελίδα του έργου του αποτελεί κιβωτό γνώσεων, αναλύσεων και συμβουλών που καλύπτουν από το τακτικό επίπεδο του πολέμου μέχρι και τη χάραξη της υψηλής στρατηγικής των κρατών.

Η εξιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου καλύπτει όχι μόνο τον περιορισμένο χώρο που υπονοεί ο τίτλο του αλλά ολόκληρο το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, επί της ουσίας το μεγαλύτερο τμήμα του «διεθνούς γίγνεσθαι» του 5ου πχ αιώνα. Ο αναγνώστης πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι ο τριακονταετής αυτός πόλεμος που συγκλόνισε τον ελλαδικό χώρο αποτελεί επί της ουσίας μια αλληλένδετη σειρά ναυτικών και αποβατικών επιχειρήσεων από την Κύπρο μέχρι και τη Σικελία. Αυτές οι σύνθετες εκστρατείες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Μεσογείου, είχαν προηγηθεί μάλιστα του Πελοποννησιακού Πολέμου. Οι τριήρεις του αθηναϊκού στόλου,  2500 χρόνια πριν, έπλεαν σε ριψοκίνδυνες εκστρατείες στα νερά του Δέλτα του Νείλου ποταμού σε αντίθεση με τους απογόνους τους του 20ου αιώνα που έκριναν ότι η Κύπρος βρίσκεται μακράν απαρνούμενοι την αξίωση της εμπλοκής και προστασίας εθνικού εδάφους.

Παρά τα περιορισμένα μέσα της εποχής εκείνης, όλοι οι εμπλεκόμενοι, κατανοούσαν τη σημασία της θαλάσσιας κυριαρχίας. Συχνές οι αναφορές στις γνωστές αγορεύσεις όλων ανεξαρτήτως των πρωταγωνιστών του πολέμου, στην ανάγκη συγκρότησης ισχυρών στόλων. Ακόμη και οι «χερσαίοι» Σπαρτιάτες αναγνωρίζουν πριν την κήρυξη του πολέμου την υστέρηση τους στο ναυτικό αγώνα και ο συνετός βασιλιάς Αρχίδαμος προτείνει την αναβολή των εχθροπραξιών μέχρι την οικοδόμηση ισχυρού ναυτικού. Και όταν η συμβουλή του δεν εισακούεται, είναι η συντριπτική υπεροχή του αθηναϊκού στόλου που φέρνει σε δύσκολη θέση τους σκληροτράχηλους Σπαρτιάτες και τους οδηγεί στη σύναψη της «Νικείου ειρήνης» δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Η μεταστροφή του πολέμου υπέρ της Σπάρτης σημειώνεται μετά τη σημαντική καταστροφή των Αθηναίων στην εκστρατεία της Σικελίας. Είναι όμως η ποιοτική ανωτερότητα του αθηναϊκού στόλου που παρατείνει τον πόλεμο για αρκετά ακόμη χρόνια και η κατάρρευση σημειώνεται όταν οι Σπαρτιάτες, με επίμονη προσπάθεια και περσική χρηματοδότηση, καταναυμαχούν τους Αθηναίους στους Αιγούς Ποταμούς στον Ελλήσποντο και επιβάλουν τους σκληρούς όρους της ειρήνης τους.

          2500 χρόνια πριν και ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου ήταν θέατρο επιχειρήσεων ναυτικών και αποβατικών δυνάμεων. Όταν ακόμη άλλα λαοί κοίταζαν τη θάλασσα με δέος, οι πρόγονοι μας διεξήγαγαν θαλάσσιες εκστρατείες σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων μεταφέροντας επί των πλοίων χιλιάδες στρατιώτες, μέσα και λοιπά εφόδια. Η κατανόηση της σημασίας της θαλασσίας κυριαρχίας στο συγκεκριμένο περιβάλλον έγινε στασιακά συνείδηση του λαού μας και συγχρόνως τρόπος ζωής καθώς οι στρατιωτικές ενέργειες είναι άρρηκτα δεμένες με τις λοιπές δραστηριότητες στο θαλάσσιο στοιχείο. Διαχρονικά μάλιστα η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή ακολουθεί την ναυτική μας υπεροχή που εξασφαλίζει το ζωτικό για τον ελληνισμό χώρο.

          Πλανώνται οικτρά όσοι νομίζουν ότι οι αρχές αυτές έχουν σήμερα αλλάξει. Η γεωγραφία είναι σταθερή εδώ τουλάχιστον και χιλιάδες χρόνια και καθορίζει σχέσεις, στρατηγικές και μέσα πολέμου. Απλά η τεχνολογία έχει εισέλθει με την τρίτη διάσταση στο πεδίο της μάχης, αέρας και έχει καταστήσει τις ναυτικές επιχειρήσεις αεροναυτικές. Σήμερα, το ναυτικό μας (με την ευρεία τρισδιάστατη έννοια του όρου πλέον) είναι στενά συνδεδεμένο με τη διενέργεια αμφιβίων επιχειρήσεων για την εξασφάλιση των χιλιάδων νησιών και παραλίων του αιγιακού χώρου.

          Η διατήρηση όμως της θαλάσσιας ισχύος είναι μια επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία. Η δημιουργία και συντήρηση ισχυρού στόλου απαιτεί υψηλές δαπάνες. Απαιτητική επίσης και η διαδικασία απόκτησης και διατήρησης της επικαλούμενης «ναυτοσύνης» που διαχέεται από γενιά σε γενιά αλλά απαιτεί και συνεχή προσπάθεια (εκπαίδευση). Η τελευταία αποτελεί πλεονέκτημα του ελληνικού στοιχείου αλλά ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος καθώς ο αντίπαλος (Τουρκία) καταβάλλει αξιόλογες προσπάθειες βελτίωσης σε κάθε τομέα. Η ιστορία μάλιστα έχει επιδείξει ότι έθνη με συνεχείς και μεθοδικές προσπάθειες έχουν κατορθώσει, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να καλύψουν το κενό και να επιφέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

          Η ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου διδάσκει. Ο ελληνισμός πρέπει να κατανοήσει ότι το ιστορικό του πεπρωμένο και η ασφάλεια του είναι συνδεδεμένες με τον αεροναυτικό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Η διαμόρφωση του χώρου με την πληθώρα των νησιών και η εξοικείωση του Έλληνα με το θαλάσσιο στοιχείο αποτελούν πλεονεκτήματα αλλά δεν εξασφαλίζουν την επικράτηση. Ο αντίπαλος είναι μεθοδικός, επίμονος και με υπέρτερους υλικούς πόρους. Η επιδίωξη της ποιοτικής υπεροχής είναι μονόδρομος αλλά απαιτεί συνεχή προσπάθεια και οποιοδήποτε ολιγωρία δυνατόν να είναι μοιραία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η θαλάσσια κυριαρχία σίγουρα εξασφαλίζεται από τις κατάλληλα εξοπλισμένες, συγκροτημένες, εκπαιδευμένες αεροναυτικές δυνάμεις αλλά «κτίζεται» καθημερινά από όλες εκείνες τις ειρηνικές δραστηριότητες που  «δένουν» το λαό μας με το θαλάσσιο στοιχείο σε αγαστή σύμπλευση με ξηρά και αέρα  στην κοιτίδα του Ελληνισμού: το Αιγαίο.

 

15/2/2017. Παρουσίαση του βιβλίου «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος. Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου», Παναγιώτη Φουράκη

on Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Παρουσιάζει ο Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ., Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

15/2/2017. Παρουσίαση του βιβλίου «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος. Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου», Παναγιώτη Φουράκη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΟΥ Π. ΦΟΥΡΑΚΗ
Κυρίες και Κύριοι
Έχω την ιδιαίτερη χαρά να είμαι ένας εκ των παρουσιαστών του εξαιρετικού βιβλίου του Κου Παναγιώτη Φουράκη με τον τίτλο «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος. Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου», σε μία εξ’ ίσου εξαιρετική έκδοση πολυτελείας των εκδόσεων Σμυρνιωτάκη. Πριν όμως αναφερθώστα κύρια σημεία προσοχής του βιβλίου που εκτιμώ ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία, θα μου επιτρέψετε να ανοίξω μία παρένθεση αφιερωμένη στον μεγάλο ιστορικό πρόγονό μας τον Θουκυδίδη, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μεγαλοφυία του αλλά και εν γένει στον αξεπέραστο παγκοσμίως αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Όταν τα περισσότερα βιβλία θεωρούνται παρωχημένα μετά την παρέλευση μερικών ετών, προξενεί έκπληξη η διαχρονικότητα, η επικαιρότητα και η φρεσκάδα του μοναδικού έργου του Θουκυδίδου ο οποίος περιγράφει τον τριακονταετή Πελοποννησιακό Πόλεμο πριν από 2.500 περίπου χιλιάδες χρόνια.Κύριο λόγο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η τεχνολογία και τα μέσα μεταβάλλονται, η ανθρώπινη φύση, σκέψη, οργάνωση και συμπεριφορά παραμένει κατά βάση αναλλοίωτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ξενόγλωσση βιβλιογραφία βρίθει αναφορών και εργασιών στον Θουκυδίδη ο οποίος διδάσκεται στα πλέον έγκυρα ξένα Πανεπιστήμια πολιτικής, στρατηγικής, διπλωματικής και στρατιωτικής κατευθύνσεως. Σε ότι αφορά την χώρα μας υπάρχει δυστυχώς λίαν περιορισμένη αξιόλογη βιβλιογραφία του Πελοποννησιακού Πολέμου,ο οποίος ευτυχώςδιδάσκεταικατά τα τελευταία έτη σε ανώτατα Ιδρύματα, έστω και ως εισαγόμενη μίμηση των πρακτικών του εξωτερικού.
Ο Θουκυδίδης ως ιδρυτής της σχολής του ρεαλισμού έθεσε όλα τα θεμέλια επάνω στα οποία οι μετέπειτα ρεαλιστές, έως και τις μέρες μας, προσπάθησαν να κωδικοποιήσουν επιστημονικά τις αξιόλογες μεν θεωρίες τους οι οποίες όμως δεν προσέθεσαν ουσιαστικά κάτι πρωτόγνωρο.
Στον Θουκυδίδη ανακαλύπτει κανείς την ουσία του σημερινού διεθνούς συστήματος. Τα πάντα εντοπίζονται και αναλύονται στο έργο του. Τααίτια των πολέμων όπως το άναρχο διεθνές σύστημα, η άνιση ανάπτυξη των κρατών και το δίλημμα ασφαλείας τους, η υπεροχή των Εθνικών Συμφερόντων έναντι της ηθικής και του Διεθνούς Δικαίου, η σύνδεση της εθνικής ισχύος και του πολέμου με τον πλούτο, την οικονομία και την ευημερία, η ισορροπία ισχύος, η διπλωματία, οι συμμαχίες που μετατρέπονται σε ηγεμονίες ο ρόλος των συμμάχων και η εξωτερική εξισορρόπηση, η φύση και ο ανταγωνισμός χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων, η σύγκριση της Δημοκρατίας με την Ολιγαρχία, η Εθνική Στρατηγική, η Στρατιωτική Στρατηγική και οι ολέθριες συνέπειες λανθασμένων στρατηγικών επιλογών, οι ναυτικές καιδιακλαδικές επιχειρήσεις,οι τακτικές αντιμαχομένων στρατιωτικών δυνάμεων, ο προληπτικός πόλεμος, οι δυσχέρειες  τερματισμού ενός πολέμου, η εξωτερική και εσωτερική νομιμοποίηση, η ένταση και τα πάθη του εμφυλίου πολέμου, οι πραγματικοί ηγέτες και οι επικίνδυνοι ιδιοτελείς δημαγωγοί, το πρόβλημα και η διαδικασία λήψεως αποφάσεων, η αξία της στρατιωτικής ισχύος, των θαλασσίων γραμμών επικοινωνιών και η υπεροχή της θαλασσίας ισχύος έναντι του χερσαίου γεωστρατηγικού προσανατολισμού, καθώς και πολλοί ακόμη παράγοντες που διέπουν τόσο τις διακρατικές σχέσεις, όσο και τα εσωτερικά κρατικά θέματα. Το έργο του Θουκυδίδουαποτελεί ανεξάντλητη πηγή που προσφέρεται για έρευνα,για έμπνευση καιγια απόκτηση πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής εμπειρίας.
Ο Κος Π. Φουράκης προσεγγίζει το έργο του Θουκυδίδου εστιάζοντας την προσοχή του στην ναυτική πλευρά του Πελοποννησιακού Πολέμου, ορμώμενος από την θεμελιώδη παρατήρηση ότι ο χαρακτήρας του μακροχρόνιου αυτού πολέμου είναι κυρίως ναυτικός. Για την θάλασσα και από την θάλασσα άρχισαν όλα και στην θάλασσα κρίθηκε η τελική έκβαση. Το έργο του Κου Φουράκη στηρίχθηκε στο έργο του Θουκυδίδου και την μετάφραση αυτού από τον Ελ. Βενιζέλο, στα «Ελληνικά» του Ξενοφώντος, στον Διόδωρο τον Σικελιώτη και τον Πλούταρχο, καθώς και στην σύγχρονη έρευνα καταξιωμένων ερευνητών και συγγραφέων ξένων και Ελλήνων.
Προσωπικά πιστεύω ότι το βιβλίο που παρουσιάζεται απόψε εμπεριέχει την συνταγή της επιτυχίας, αφού ο Κος Φουράκης κατόρθωσε να μας δώσει ένα προσιτό στους πάντες ζωντανό κείμενο του οποίου οι γλαφυρές και λεπτομερείς περιγραφές, συμπληρωμένες με 100 περίπου έγχρωμους επεξηγηματικούς χάρτες, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών, δίχως ταυτόχρονα το βιβλίο να απολέσει τον επιστημονικό του χαρακτήρα και δίχως εκπτώσεις στην προσεκτική και μεθοδική ανάλυση, τονστοχασμό, ταεκτεταμένα σχόλια, τις παραπομπές, την ορθολογικήκριτική και τα σχετικά συμπεράσματα.
Το βιβλίο του Φουράκη ακολουθεί την σειρά των γεγονότων, χωρισμένων στη ιδιαίτερα σημαντική φάση  του ΑρχιδάμειουΠολέμου (431 – 421), τις απαραίτητες αναφορές στην περίοδο της Συνθήκης του Νικία (421 – 415), στην Σικελική ναυτική Εκστρατεία των Αθηναίων (415 – 413), η οποία δεσπόζει στο έργο του και τέλος στην καθοριστική τελική φάση του Ιωνικού Πολέμου (413 – 404).
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει από πολύ κοντά τους δύο ισχυρούς πόλους της Ελλάδος, την Αθήνα και την Σπάρτη, την Δηλιακή και Πελοποννησιακή συμμαχία αντίστοιχα καθώς και τον μεταξύ τους συσχετισμό ισχύος.Θα αντιληφθεί την διαφορά του χερσαίου και θαλάσσιου γεωστρατηγικού προσανατολισμού καθώς και τις επιπτώσεις τους στον πολιτικό, κοινωνικόκαι πολιτισμικό βίο. Θα εκτιμήσει το σοβαρό δίλημμα λήψεως αποφάσεως για την έναρξη ενός πολέμου και την επίδραση των συμμάχων στις σχετικές αποφάσεις.
Ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει την ψυχρή ρεαλιστική στρατηγική ανάλυση του συνετού Σπαρτιάτη Βασιλέως Αρχιδάμου και την συναισθηματική φιλοπόλεμη προσέγγιση του Εφόρου Σθενελαϊδα, η οποία όμως τελικά πείθει τους Σπαρτιάτες. Θα αντιληφθεί το κύρος και την αξιοπιστία που απαιτείται να έχει ένας ηγέτης όπως ο Περικλής, προκειμένου να πείσει τον λαό για την εφαρμογή μίας ιδιαίτερα δυσάρεστης και επίπονης στρατηγικής, προσαρμοσμένης όμως στα δεδομένα της ναυτικής ισχύος των Αθηνών καθώς και στον χαρακτήρα του πολέμου, σε αντίθεση με την μονοδιάστατη χερσαία σπαρτιατική στρατηγική της λεηλασίας της Αττικής.
Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως ότι δεν καταφέρνει η Σπάρτη κατά των Αθηνών επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από τον αστάθμητο παράγοντα ενός πολυετούς καταστροφικού Λοιμού (430 – 427). Καθώς τα γεγονότα ξετυλίγονται τα σχόλια του Κου Φουράκη μας αποκαλύπτουν τον σπουδαίο Αθηναίο Ναύαρχο Φορμίωναο οποίος περικυκλώνει ασφυκτικά την Πελοπόννησο με την κατάληψη της Ναυπάκτου, ελέγχοντας έτσι καιτην έξοδο του Στόλου των Κορινθίων, συμμάχων των Σπαρτιατών, ενώ δίδει μαθήματα τακτικής και ναυτοσύνης κατανικώντας τους υπέρτερους αριθμητικά αντιπάλους του στις ναυμαχίες των Πατρών και της Ναυπάκτου.Ο Κος Φουράκης περιγράφει και σχολιάζει εκτενώς την κορύφωση της ναυτικής υπεροχής των Αθηναίων στην Σφακτηρία της Πύλου, το 425, με την συντριπτική ήττα των Σπαρτιατών, χάρις στην στρατηγική σκέψη και το θάρρος του Στρατηγού Δημοσθένους καθώς και την ορμή του Κλέωνος. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνεται πόσο εύκολο είναι να χαθούν μεγάλες ευκαιρίες ευνοϊκού τερματισμού ενός αιματηρού πολέμου όταν δεν επικρατεί η φρόνηση. Σε κάθε περίπτωση η ευνοϊκή για τους Αθηναίους Συνθήκη ειρήνης του Νικία το 421 πιστώνεται στην στρατηγική του Περικλέους.

3/12/2016. Βιβλιοπαρουσίαση Δοκιμίου Κωνσταντίνου Αργυροπούλου 'Οι Ευθυγραμμισμένοι'

on Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Παρουσιάζει ο Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ., Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

3/12/2016. Βιβλιοπαρουσίαση Δοκιμίου Κωνσταντίνου Αργυροπούλου  'Οι Ευθυγραμμισμένοι'

Το παρόν δοκίμιο του Υποστρατήγου ε.α. Κου Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, αποτελεί κραυγή αγωνίας και κρούση κώδωνος κινδύνου, για τον ολισθηρό κατήφορο της Ελλάδος που καταλήγει στην χαράδρα του αφανισμού και του τέλους μία ένδοξης πρωτοπορίας χιλιάδων ετών. Οι λιγοστές πλέον αναλαμπές εθνικής υπερηφάνειας που προβάλλουν σποραδικά ως ανέλπιστες εκπλήξεις και η πρόσκαιρη ανάταση που χαρίζουν ελπιδοφόρα ελληνόπουλα, ανά την οικουμένη, αδυνατούν να σκεπάσουν την δυσοσμία και δυσμορφία του γενικότερου εθνικού εκφυλισμού, που προκαλεί πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις και προκαλεί στους συνειδητοποιημένους  Έλληνες αισθήματα έντονης ανησυχίας και ντροπής, εκτός ασφαλώς των ανερυθρίαστων πολιτικών τους ταγών.

Διαβάστε ΕΔΩ! τη συνέχεια της βιβλιοπαρουσίασης.

[12 3  >>