Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος - Καύκασος - Κ. Ασία

Νετανιάχου και Πρίγκηπας Σαλμάν στην Συνάντηση για το Μέλλον στην Πόλη του Μέλλοντος ΝΕΟΜ.

on Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020. Posted in Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος - Καύκασος - Κ. Ασία

Του Γιάννη Μπαλτζώη, Προεδρου ΕΛΙΣΜΕ

Νετανιάχου και Πρίγκηπας Σαλμάν στην Συνάντηση για το Μέλλον στην Πόλη του Μέλλοντος ΝΕΟΜ.

 

 

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Η μυστική συνάντηση της  22ας Νοεμβρίου 2020, των δύο πιο ισχυρών ηγετών της Μέσης Ανατολής,   είναι τόσο σημαντική,   που ενδεχομένως  να αλλάξει το μέλλον και τις εξελίξεις της περιοχής.  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πέταξε με             ιδιωτικό αεροπλάνο στην Σαουδική Αραβία και                                            συναντήθηκε, αν και οι δύο πλευρές το αρνούνται,  με τον πρίγκηπα Μοχάμεν Μπιν Σαλμάν (MBS), στην πόλη του μέλλοντος, που         ευρίσκεται υπό κατασκευή,  την φουτουριστική πόλη ΝΕΟΜ.  Τι κρύβεται πίσω από αυτή την εντυπωσιακή-κρυφή συνάντηση και  τι μας επιφυλάσσει το μέλλον σε αυτή την συνάντηση στην πόλη του νέου μέλλοντος; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

          Η πόλη ΝΕΟΜ

          Η πόλη ΝΕΟΜ είναι το όνειρο του πρίγκηπα  MBS, του              αγαπημένου υιού του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που είναι στην ουσία και ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας. Η ΝΕΟΜ είναι  μια φουτουριστική πόλη που κατασκευάζεται                  εξολοκλήρου από το μηδέν,  στην ΒΔ πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Η “megacity” NEOM θα είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.                  Συγκεκριμένα, θα εκτείνεται από την Σαουδική Αραβία μέχρι και τις ανατολικές ακτές της Αιγύπτου,  θα κατά μήκος της Ερυθράς          Θάλασσας και τα στενά του Τιράν και θα έχει σύνορα με Αίγυπτο (με γέφυρα που θα συνδέει τα δύο κράτη), με το Ισραήλ και την         Ιορδανία. Θα έχει έκταση  26.500  τετραγωνικά χιλιόμετρα, μήκος 460 ΚΜ, κατά μήκος της Ερυθράς θάλασσας   και μέγεθος 33 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη. Το πρώτο στάδιο αναμένεται να       ολοκληρωθεί το 2025. Όταν ολοκληρωθεί δεν θα χρησιμοποιεί          ορυκτά καύσιμα, αλλά θα είναι εξολοκλήρου μια πράσινη πόλη, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον μέσα στην έρημο και θα                          τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ηλιακή και αιολική ενέργεια! Θα βρίσκεται σε μια από τις σημαντικότερες        οικονομικές αρτηρίες του κόσμου, μέσω των οποίων διακινείται       σχεδόν το 1/10 των παγκοσμίων εμπορικών συναλλαγών. Το κόστος της ΝΕΟΜ                 εκτιμάται περί τα 500 δις δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από  την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ιδιώτες επενδυτές. Το όνομά ΝΕΟΜ  είναι σύνθετο και αποτελείται από δύο λέξεις. Τα μεν τρία πρώτα γράμματα προέρχονται από την ελληνική λέξη «νέο» και το τελευταίο γράμμα από την αραβική λέξη Mustaqbal, που σημαίνει το μέλλον. Άρα το όνομα ΝΕΟΜ σημαίνει το νέο μέλλον και σε αυτό αποβλέπει ο οραματιστής πρίγκηπας MBS, που προσπαθεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας.

          Η συνάντηση

 

          Η συνάντηση αν και αρχικά οι  δύο πλευρές την διέψευσαν,    μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, του  Πρίγκιπα Μωχάμεθ μπιν Σαλμάν (ΜΒS)  και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, αλλά όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Haaretz, έχει υπάρξει και άλλη μία μυστική στο παρελθόν μεταξύ των δύο ηγετών, πρώην εχθρών και τώρα συμμάχων.   Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνοδευόταν μόνο από το μελλοντικό  αστέρι της ισραηλινής πολιτικής, τον νυν διοικητής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν και τουλάχιστον δύο ακόμη ανώτερους συμβούλους του. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είχε ενημερωθεί κανένας άλλος, ούτε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ, συνέταιρός του στην κυβέρνηση και ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά από περίπου ένα χρόνο, όπως είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για 18μηνη πρωθυπουργία. 

Εδώ και καιρό, το Ριάντ προετοιμάζει το έδαφος με διάφορους τρόπους για τη δυνατότητα ομαλοποίησης των σχέσεων του με το Ισραήλ, και τώρα εξετάζει πιθανές  συνθήκες, καθώς και τον             κατάλληλο τρόπο και χρόνο. Και τούτο γιατί ενώ ο πρίγκηπας το      επιθυμεί, συναντά την αντίδραση του πατέρα του βασιλιά Σαλμάν, που ακόμη δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιο μεγάλο άλμα. Θεωρείται      βέβαιο  ότι η  ηγεσία στο Ριάντ δεν είναι ακόμη έτοιμη για επίσημες, ανοιχτές σχέσεις με το Ισραήλ ή άλλα μέτρα εξομάλυνσης,                    επιμένοντας ακόμη σε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ακόμη οι  Σαουδάραβες                   πιστεύουν ότι η στάση τους δίπλα στους Ισραηλινούς στην νέα           αμερικανική διοίκηση μπορεί να τους δώσει και μια επιπλέον            αίσθηση ασφάλειας ή να τους παρέχει μια ένδειξη ισχύος, απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το Ιράν.  Το βασίλειο ακόμη πιθανόν να         ενδιαφέρεται να δώσει στον εκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο,  το «δώρο  της κανονικότητας» στην περιοχή, προκειμένου να τακτοποιήσει  τις υπάρχουσες δυσκολίες μαζί του.

Εκτός από αυτό το μήνυμα  και της νέας Μέσης Ανατολής,           υπάρχει  το κοινό τους ζήτημα, ο κοινός τους εχθρός, το Ιράν. Και αυτό ήταν το κυρίως πιάτο από το μενού της συνάντησης. Έτσι        θεωρείται   δεδομένο,  ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για δράση κατά του Ιράν. "Είναι για το Ιράν, το Ιράν, το Ιράν", δήλωσε ο                     ισραηλινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργό  Τζάσι  Χάνεγκμπι στον ραδιοφωνικό σταθμό των IDF (Ισραηλινές Ε.Δ.), όταν ερωτήθηκε για την επίσκεψη. "Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο άξονας που θα απομονώσει το Ιράν"       συνέχισε ο ισραηλινός υπουργός,   αποκαλύπτοντας έτσι την ουσία της επίσκεψης. Είναι ο  φόβος του Ισραήλ και του Κόλπου,  οι ΗΠΑ, υπό μια  νέα δημοκρατική διοίκηση, θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση των κυρώσεων στο Ιράν και να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες τους.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να αλλάξει όλα τα δεδομένα στην περιοχή. Φαίνεται να παραμερίζει εμμονές, ιδεοληψίες και                  αντιλήψεις δεκαετιών, που  εκτός από την πάγια εμμονή του ότι η ουσιαστική απειλή για το κράτος είναι το Ιράν, κάνει αυτό που ήταν δύσκολο να γίνει πριν μερικά χρόνια. Και με την μυστική αυτή         συνάντηση φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει κτυπήματα κατά του        Ιράν.  Αφήνει πίσω το παρελθόν και κάνει συμμαχίες με τα ισχυρά και πλούσια αραβικά κράτη της περιοχής. Μετά την Αίγυπτο και την      Ιορδανία, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με ΗΑΕ και           Μπαχρέιν, ενώ και το Σουδάν, καθώς και άλλες χώρες (Ομάν,      Μαυριτανία, Μαρόκο )  προσέρχονται στην νέα συμμαχία που       διαμορφώνεται στην περιοχή, με την Σαουδική Αραβία, του           Πρίγκηπα MBS, με τις νεωτεριστικές αντιλήψεις,   να είναι μέρος αυτής της συμμαχίας ανεπισήμως, αλλά ουσιαστικός παίκτης και δη  “Game Changer».  Σε αυτές τις αλλαγές που θα αποτελέσουν καμπή στην ιστορία της περιοχής, όταν ολοκληρωθούν.

Εκτιμήσεις

Η Σαουδική Αραβία έχει πολλές ευαισθησίες και υπόκειται σε διάφορους περιορισμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που      δυσχεραίνουν τις στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ, περισσότερο από τους γείτονές της τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Παρόλα αυτά η σχέση της με το Ισραήλ θα προχωρήσει και ίσως το «δώρο» στον εκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο να είναι μια συμφωνία με το Ισραήλ και να δούμε του χρόνου Νετανιάχου και πρίγκηπας MBS να         προτείνονται και να παίρνουν το Νόμπελ ειρήνης, αφού τότε όλα θα έχουν αλλάξει και μια νέα Μέση Ανατολή θα έχει ανατείλει. Σε αυτή την νέα Μέση Ανατολή, το Ιράν και το Κατάρ θα είναι τα μαύρα πρόβατα και μαζί στον άξονα του κακού και το κράτος πειρατής, ο βιαστής της ειρήνης και του Διεθνούς Δικαίου η Τουρκία. Και το     θετικό για την Ελλάδα είναι ότι ευτυχώς βρίσκεται στην σωστή πλευρά, στην νέα συμμαχία που δημιουργείται με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα, όπως Γαλλία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Σαουδική       Αραβία και όσο και αν δεν φαίνεται ακόμη, η Ινδία.   Τέλος η                 εκτέλεση του κορυφαίου πυρηνικού Ιρανού  επιστήμονα, κάτι μας δείχνει για μελλοντικές ενέργειες, αν και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), M.Sc. στην Γεωπολιτική, Πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ

Πηγές: www.Haaretz.com,                     www.brookings.edu


17/2/2017. Οι αγωνίες του Κιέβου

on Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος - Καύκασος - Κ. Ασία

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

17/2/2017. Οι αγωνίες του Κιέβου

Τελευταία φορά που την προσοχή μας τράβηξε η πολύπαθη Ουκρανία ήταν ο Αύγουστος του 2016 οπότε και εκδηλώθηκε μια χαμηλής έντασης σύντομη αναζωπύρωση των συγκρούσεων. Αντίστοιχη αναταραχή προκλήθηκε και στην Κριμαία ενώ Ρωσία και Ουκρανία επέρριψαν, κατά τη συνήθη τακτική τους, την υπαιτιότητα στην άλλη πλευρά. Μόσχα και Κίεβο προχώρησαν σε κινητοποίηση των δυνάμεων των στις διαχωριστικές γραμμές σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία. Ο φόρος αίματος  κυμάνθηκε μεταξύ 5 με 7 ψυχών και η ζωή σύντομα επέστρεψε στην κανονικότητα της. Συγχρόνως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) συνέχισαν να καταγράφουν τις συνηθισμένες μικροπαραβιάσεις των πρωτοκόλλων Μινσκ Ι και ΙΙ και να σημειώνουν τη ουσιαστική απουσία οποιαδήποτε προόδου στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Τα ανησυχητικά νέα στην πλευρά του Κιέβου άρχισαν να  πυκνώνουν με την εκλογή του Trump στην αμερικανική προεδρία. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του Trump, για ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα, δικαιολογημένα έχουν θορυβήσει τους Ουκρανούς (και όχι μόνο) που ανησυχούν μήπως καταστούν τα εξιλαστήρια θύματα της επανεκκίνησης  των σχέσεων των δύο μεγάλων δυνάμεων. Και ενώ μόλις είχαν συμπληρωθεί δέκα ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, σε ορισμένα σημεία της 450 χιλιομέτρων διαχωριστικής γραμμής, μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και ουκρανικών στρατευμάτων. Οι συγκρούσεις χαρακτηρίστηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές ως οι σφοδρότερες από τον Φεβρουάριο του 2015 και κόστισαν τη ζωή σε 25 περίπου ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, ενόπλους αλλά και αμάχους. Κατεγράφησαν μάλιστα και έντονες προσβολές πυροβολικού και ρουκετών όχι μόνο στρατιωτικών θέσεων αλλά εναντίον κατοικημένων τόπων και υποδομών. Παράλληλα, αμφότερες οι δυνάμεις προώθησαν κατά παράβαση των συνθηκών, βαρύ οπλισμό στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. ΟΙ εχθροπραξίες με την πάροδο των ημερών αποκλιμακώθηκαν χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επέλθει πλήρης επιστροφή στη σχετική ηρεμία των τελευταίων μηνών.
Για άλλη μια φορά, όλες οι πλευρές, Μόσχα, Κίεβο και αυτονομιστές, αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και κατηγορούν τους αντιπάλους τους για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών. Μέχρι σήμερα ο OSCE δεν έχει αποδώσει σαφή πρωταρχική ευθύνη σε καμία από τις  αντιμαχόμενες πλευρές έχοντας όμως καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις της εκεχειρίας σε αμφότερους.
Η πλευρά των ανταρτών και της Μόσχας κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου ότι εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες αποσκοπώντας σε μια τυχοδιωκτική ενέργεια ανακατάληψης των χαμένων εδαφών. Υπάρχουν πράγματι στοιχεία που αποδεικνύουν μια ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία. Αντίστοιχες όμως και οι κατηγορίες των Ουκρανών που αποδίδουν την κλιμάκωση σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Μόσχας. Την παρούσα χρονική στιγμή, η Μόσχα, ευρισκόμενη σε αναμονή της εκδήλωσης των προθέσεων του νέου Προέδρου, εκτιμάται ότι δεν επιθυμεί την, άμεση ή έμμεση, ανάληψη μιας προκλητικής και αποσταθεροποιητικής ενέργειας. Αντικειμενικοί στόχοι της Μόσχας είναι η κατοχύρωση των κερδών στην Κριμαία, η «φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας και η άρση των κυρώσεων. Κατά συνέπεια η διακινδύνευση μιας ενδεχόμενης επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τα σχέδια της Μόσχας. Η συντηρούμενη όμως πίεση, κάθε είδους, έναντι της αντιπάλου Ουκρανίας είναι πάγια στρατηγική που ενέχει βέβαια τον κίνδυνο μιας, μικρότερης ή μεγαλύτερης, κλιμάκωσης.
Αξιοπρόσεκτη είναι και η αντίδραση της αμερικανικής πλευράς στα πρόσφατα γεγονότα. Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του  για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων καλώντας για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε οποιαδήποτε πλευρά. Διαφορετική η στάση των αμερικανών διπλωματών καριέρας στον OSCE που επέρριψαν ευθύνες στη Ρωσία και στους αυτονομιστές. Να σημειώσουμε ότι η νεοοτοποθετηθείσα Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, στην πρώτη τοποθέτηση υπεραμύνθηκε της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφερόμενη στην Κριμαία ως αναπόσπαστο κομμάτι της τελευταίας και δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι Ρώσοι να επιστρέψουν την χερσόνησο στο Κίεβο.
Η εκπομπή διφορούμενων μηνυμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος της διπλωματίας, σίγουρα επιτείνει τις ανησυχίες, ιδίως του ασθενέστερου μέρους και ενίοτε προκαλεί αυθαίρετες εκτιμήσεις και λανθασμένες ενέργειες. Εκτιμάται ότι η  Μόσχα προσβλέπει σε μια βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων που θα ανακούφιζε την οικονομία της από τις δυτικές κυρώσεις και θα απέφερε και ανάλογα πολιτικά και διπλωματικά κέρδη. Με αυτές τις σκέψεις δεν εκτιμάται ως συνετή η ανάληψη επιθετικών ενεργειών εκ μέρους των Ρώσων την παρούσα στιγμή.
Στην πλευρά του Κιέβου, αναγνωρίζεται όχι μόνο η στρατιωτική συντριπτική κατωτερότητα έναντι της Ρωσίας αλλά παρατηρείται και μια νευρικότητα από την αποδυνάμωση του δυτικού αντιρωσικού μετώπου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα και μάλλον είναι σε τροχιά αναζήτησης ταυτότητας με τις δύο πλέον πρωταγωνιστικές δυνάμεις  (η Μεγάλη Βρετανία είναι εκτός) να αδυνατούν να συσπειρώσουν τις υπόλοιπες χώρες και να συντονίσουν έναν κοινό βηματισμό. Ακόμη και η «σκληροπυρηνική» Πολωνία αντιμετωπίζει με διστακτικότητα την Ουκρανία καθώς ιστορικά «φαντάσματα» και μνήμες τριβών αναδύονται και δηλητηριάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Κάτω από αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ενδεχομένως το Κίεβο να εισέρχεται στον πειρασμό να δοκιμάσει μια τεχνική όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία συσπειρώνοντας το εσωτερικό του μέτωπο και προσπαθώντας να επαναπροσελκύσει τους «συμμάχους» του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ουκρανία είναι μια βαθύτατη διχασμένη χώρα. Η αρχική τοποθέτηση του προέδρου Poroshenko για μια ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, σταδιακά έχει διολισθήσει, με ευθύνη πολλών πολιτικών παραγόντων της χώρας, σε μια εθνικιστική έξαρση που απορρίπτει, με διάφορα προσχήματα, την εφαρμογή των προβλεπομένων από τα δύο πρωτόκολλα του Μινσκ (επιβληθέντα στο Κίεβο λόγω αδυναμίας). Σίγουρα, η κατάσταση ωθείται στα άκρα και από την προβοκατόρικη θέση των Ουκρανών αυτονομιστικών δυνάμεων αλλά και την αποφασιστικότητα της Ρωσίας για προσάρτηση της Κριμαίας. Εκρηκτικό πάντα το μείγμα, στις ταραγμένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, με τοπικούς πολέμαρχους, μισθοφόρους και εγκληματικές ομάδες να προσπαθούν να διατηρήσουν τα προνόμια τους θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία.
Για άλλη μια φορά, η Μόσχα φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Απέδειξε ότι ξέρει να ενεργεί αποφασιστικά την κατάλληλη στιγμή, αναλαμβάνοντας και τα συνεπακόλουθα ρίσκα και συνέπειες των ενεργειών της. Συγχρόνως φαίνεται ότι ξέρει να περιμένει και να αφήνει το χρόνο να λειτουργεί προς όφελος της. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία βλέπει μπροστά της να ανοίγει ο δρόμος ενός οδυνηρού συμβιβασμού για τον οποίον η διχασμένη κοινωνία της δεν είναι ακόμη έτοιμη. Δυστυχώς για το Κίεβο έχει να επιλέξει μεταξύ ενός επώδυνου συμβιβασμού και μιας συντριβής. Μια ακόμη κλασσική περίπτωση κατά την οποία ανεύθυνες ενέργειες και επιλογές, εσωτερικές και εξωτερικές, οδήγησαν μια χώρα σε τραγικά αδιέξοδα.

Τρομοκρατία και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

on Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014. Posted in Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος - Καύκασος - Κ. Ασία

Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Τρομοκρατία και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) της νότιας Ρωσίας προκάλεσαν σοκ και έντονη ανησυχία τόσο στους διοργανωτές των αγώνων όσο και στους Ρώσους πολίτες.
Το Βόλγκογκραντ συνιστά βιομηχανικό και συγκοινωνιακό κόμβο, και ως εκ τούτου, η επιλογή του από τους τρομοκράτες έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

Διαβάστε ΕΔΩ! όλο το άρθρο.

Η παγκόσμια αυτοκρατορία του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος

on Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013. Posted in Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος - Καύκασος - Κ. Ασία

Δρ Ιωάννης Μιχαλέτος

Η παγκόσμια αυτοκρατορία του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος

Η περίπτωση του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος και η διεθνής επέκταση του

Το RIMSE κατά περιόδους παρουσιάζει θεματικές και αναλύσεις σε ευρύτερα θέματα ασφάλειας πέρα από αυτών του «Εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Ν.Α Ευρώπη». Το παρόν κείμενο καταγράφει την πρόσφατη ιστορική διαδρομή, ενδυνάμωση και εν τέλει παγκόσμια εξάπλωση του λεγόμενου "Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος".

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ!

Όταν ΜΚΟ του Σόρος υποκαθιστά τα Ανώτατα Δικαστήρια στην Αλβανία!

on Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021. Posted in Εθνικά Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος - Καύκασος - Κ. Ασία

Του Ορφέα Μπέτση

Όταν ΜΚΟ του Σόρος υποκαθιστά τα Ανώτατα Δικαστήρια στην Αλβανία!

 

 

Μπέτσης Ορφέας

 

Είναι κοινός τόπος ότι τόσο το δικαστικό σύστημα όσο και εν γένει ο πολιτικός και δημόσιος βίος στην Αλβανία χρειάζεται κάθαρση. Για να υπάρξει ένα μέτρο κατανόησης του μεγέθους της διαφθοράς και της αδυναμίας δίωξης κυβερνητικών αξιωματούχων, αρκεί να αναφερθεί ότι στην Αλβανία δεν έχει υπάρξει ούτε μία τέτοια καταδίκη. Κι αυτό, παρ’ ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας όχι μόνο βαρύτατες καταγγελίες, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία.

Προ ημερών η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ έδωσε συνέχεια στην πολύκροτη απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της οικογένειάς του. Η πρέσβης, μετά από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε με ανάρτηση της ότι είναι άδικο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να συνεχίσει να “τρώει χόρτο” λόγω αδυναμίας να διαχωρίσει τη θέση του από ένα πρόσωπο. Η φράση αποτελεί προφανώς πρόκληση, απτή απόδειξη νεοαποικιακής νοοτροπίας.

Στο πλαίσιο της μετεκλογικής κατάστασης στην Αλβανία και δεδομένου ότι τα σενάρια για μεγάλο πολιτικό συνασπισμό παίρνουν και δίνουν, η επίμαχη δήλωση μοιάζει και σαν ωμός εκβιασμός. Η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει σύσσωμη από τη Βουλή τον Φλεβάρη του 2019. Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνη του ίδιου έτους, επίσης δεν είχε συμμετάσχει.

Τούτο εκτός του ότι προκαλεί ουσιαστική ανωμαλία στη λειτουργία του πολιτεύματος προφανώς και επιφέρει συνέπειες και σε ό,τι αφορά στην “ευημερία” των στελεχών, ακόμα και ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην Αλβανία, η συμμετοχή στην πολιτική συνεπάγεται και ανάλογο μέρισμα από την διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού

Πολλοί αναλυτές στην Αλβανία εκτιμούν ότι ο διεθνής παράγοντας πιέζει για συγκυβέρνηση Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για σενάριο που έχει κάποια λογική, καθώς στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι απαραίτητη μία λύση. Όχι απλά για την επάνοδο της αντιπολίτευσης στο θεσμικό της ρόλο αλλά και την πολιτική αποκατάστασή της. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, το πλέον αποδοτικό σενάριο είναι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Επισήμως, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει αποκηρύξει τον ιδρυτή και πρώην ηγέτη του Μπερίσα, παρά το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρεί διεφθαρμένο και ως εκ τούτου επικίνδυνο για τη σταθερότητα και το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο δε Μπερίσα αντιτίθεται σε συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Για το πρόγραμμα και τη σύνθεση μιας τέτοιας κυβέρνησης, βέβαια, το πρώτο λόγο θα τον έχει δικαιωματικά ο για τρίτη φορά νικητής των εκλογών, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Η βεντέτα μεταξύ του Μπερίσα και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει και άλλη πτυχή. Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και την προαναφερθείσα δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβεως, ο Μπερίσα είχε προβεί σε μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Είχε καταγγείλει την συμφωνία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αλβανία με το Ινστιτούτο Δύσης-Ανατολής (East-West Institute) που εδρεύει στα Σκόπια, δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και ανήκει στο δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί και ελέγχει ο Τζωρτζ Σόρος.

Σόρος και Ινστιτούτο Δύσης-Ανατολής

Η συμφωνία ήταν απόρροια της επίσκεψης στα Τίρανα ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου για τη Διεθνή Συνεργασία στη Δίωξη Ναρκωτικών και στην Επιβολή του Νόμου. Στόχος της είναι να συνδράμει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας για να ανταποκριθεί στις εκτάκτως αυξημένες υποχρεώσεις του αναφορικά με την εκδίκαση υποθέσεων. Λόγω μεταρρύθμισης του αλβανικού δικαστικού συστήματος (με επίβλεψη των ΗΠΑ και χρηματοδότηση της ΕΕ), τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και το Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν παραλύσει από το 2017.

Το σύνολο σχεδόν των ανώτατων δικαστών έχουν παραιτηθεί ή κριθεί έκπτωτοι, επειδή κατά κανόνα αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν την μεγάλη περιουσία που έχουν. Τούτο έχει ως συνέπεια την συσσώρευση στο Ανώτατο Δικαστήριο πλέον των 35.000 υποθέσεων που αναμένουν να εξεταστούν από μόλις 10 δικαστές που έχουν ορκιστεί προσφάτως. Για την αποσυμφόρηση της κατάστασης η αμερικανική πρεσβεία επέλεξε το Ινστιτούτο Δύσης-Ανατολής. Η ΜΚΟ του Σόρος θα επιλέξει νομικούς, οι οποίοι ουσιαστικά θα υποκαταστήσουν τα Ανώτατα Δικαστήρια της Αλβανίας στην εκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν!

Εάν η με αμερικανική καθοδήγηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, η υποκατάσταση των Ανωτάτων Δικαστηρίων από μία ξένη ΜΚΟ είναι το άκρον άωτον. Το Ινστιτούτο Ανατολής-Δύσης καθίσταται όχι μόνο ρυθμιστής στην διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, αλλά κατά κάποιο τρόπο και μηχανισμός εκδίκασης.

Έχουν ενδιαφέρον και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Διευθύντρια στον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών του Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης είναι η Ντελίνα Φίτσο, σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας Μπλέντι Τσούτσι. Και για τους ακόμη πιο περίεργους είναι μια από τις γυναίκες, με τις οποίες παροδικά είχε σχέση ο πρωθυπουργός Ράμα. Για την ακρίβεια, είναι η γυναίκα, με την οποία τον φωτογράφησαν –δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν έγινε κατά παραγγελία ή μη– σε πλαζ γυμνιστών στη νότια Γαλλία. Οι φωτογραφίες κυκλοφορούν έκτοτε στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι πρωτίστως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, επιμένουν να διαλαλούν πόσο επιτυχημένη, σχεδόν θαυματουργή, είναι η έκβαση της δικαστικής μεταρρύθμισης, την όποια καθοδήγησαν απολύτως, είναι προφανές πως όταν κάποιος ασκεί κριτική και επισημαίνει μελανά σημεία, όπως τα ανωτέρω, ε τότε γίνεται εχθρός. Σε μία χώρα, πάντως, που η διαφθορά είναι ο κανόνας και στην κορυφή, το να μετατρέπεται από την Ουάσινγκτον σε αποδιοπομπαίο τράγο ο Μπερίσα είναι το άκρον άωτο της υποκρισίας, αλλά εξαιρετικά βολικό για το “αγαπημένο παιδί” των Αμερικανών Έντι Ράμα.