Αγγελία ΕΛΙΣΜΕ 14.11.2020

Ομιλία Ξανθίππης Δωματιώτου για το ΕΛΙΣΜΕ 2.12.2020

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε μέσω ΖΟΟΜ

Ο σύνδεσμος εισόδου στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ ( Join Zoom Meeting ) είναι:  

https://zoom.us/j/2463957163?pwd=SmY2Vk5XblRwSVRuRjZvajI3eHRTQT09

Έπειτα πατήστε το κουμπί 

Εναλλακτικά μπορείτε να μπείτε και με χρήση της ιστοσελίδας www.zoom.us και προσδιορίζοντας ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το Meeting ID: 246 395 7163   και με Passcode: 12345

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία και μέσω του συνδέσμου YouTube Live Streaming: https://youtu.be/zLxnNBTjm7E

Όσοι παρακολουθήσουν την ομιλία δικαιούνται πιστοποιητικό παρακολούθησης από τη Γραμματεία ΕΛΙΣΜΕ

Παρακαλούμε πολύ να εισέρχεστε στο ΖΟΟΜ με χρήση του αληθινού σας ονόματος και όχι ψευδωνύμου.

Μέσω ΖΟΟΜ υπάρχει περιορισμός στην παρακολούθηση μόνο 100 ατόμων. 

Ένοπλες Δυνάμεις

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αμυντικό σχεδιασμό

on Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις , Ε.Ε. - ΝΑΤΟ - ΟΗΕ - Διεθνές Δίκαιο, Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Στρατηγού Μ. Κωσταράκου, Α/ΓΕΕΘΑ

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αμυντικό σχεδιασμό

Η «Έξυπνη Άμυνα» ως αντίδοτο στην στενότητα των πόρων.

Το κείμενο αυτό αποτελεί προσαρμογή της ομιλίας του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μ. Κωσταράκου, στο 21o Διεθνές Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (GAAEC).
Πηγή
http://foreignaffairs.gr/print/69263?page=show

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

1/2/2017. Μια φωτογραφία που προκάλεσε

on Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

1/2/2017.  Μια φωτογραφία που προκάλεσε

Λες και δεν μας έφταναν τα βάσανα με τους «μεχμέτηδες» στα ανατολικά μας σύνορα και μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθε να προκαλέσει ανησυχίες για τον κίνδυνο του αλβανικού εθνικισμού. Έλληνες νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, αλβανικής καταγωγής όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, φωτογραφήθηκαν «πλέκοντας» με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό, σύμβολο του αλβανικού αλυτρωτισμού και του περιβόητου «απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου (UCK).

Στερούμενος νομικών γνώσεων δεν θα εξετάσω τις νομικές διαστάσεις του θέματος και κατά πόσο η φωτογραφία αυτή αποτελεί ποινικό αδίκημα και ποίας βαρύτητας (πχ προσβολής εθνικών συμβόλων σε σχέση και με την ύπαρξη του ελληνικού εθνόσημου και στολής του Έλληνα στρατιώτη κλπ). Βέβαια από πειθαρχικής πλευράς, η κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου με ενσωματωμένη κάμερα και η λήψη φωτογραφίας σε στρατιωτικούς χώρους είναι απαγορευμένες αλλά και παράλληλη μη εφαρμόσιμες, όπως και τόσες άλλες προβλέψεις του νομοθέτη. Θα προσπαθήσω όμως να εστιάσω στο ίδιο το γεγονός και τα αίτια του, τις επίσημες αντιδράσεις και τη γενικότερη στάση μας έναντι των γειτόνων μας στα Τίρανα.

Για ποιο λοιπόν λόγο 7 νεοσύλλεκτοι, κατά το κοινώς ισχύοντα αποκαλούμενοι (άνευ φυλετικών διακρίσεων) και «ψάρακες» προχώρησαν με τέτοια ελαφρότητα στην πράξη τους αυτή; Νεανική αφέλεια ή προσπάθεια ανάδειξης μιας εθνικής ταυτότητος που αισθάνονται ότι καταπιέζεται στα όρια του ελληνικού κράτους; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και πρέπει να αποτελέσει σημείο επισταμένης έρευνας των αρχών (δικαστικών και αστυνομικών). Όχι τόσο για τη διαπόμπευση των υπόπτων όσο για μια σε βάθος κατανόηση της πράξεως και των κινήτρων της και την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Βέβαια, αυτή η προσέγγιση, έπρεπε να έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί εξατομικευμένα και σε κάθε περίπτωση αιτήσεως απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ευελπιστώ ότι η παραπάνω διαδικασία ήδη χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες αρχές χωρίς βέβαια να χρειάζεται να διατυμπανίζεται. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η δημογραφική γήρανση του γηγενούς πληθυσμού αποτελεί το μέγιστο εθνικό εφιάλτη και η ελεγχόμενη απονομή της ελληνικής ιθαγένειας συνιστά μια αναπόφευκτη πραγματικότητα. 

Ας λάβουμε υπόψη τώρα το χειρότερο σενάριο, ότι οι νεοσύλλεκτοι διακατέχονται από αισθήματα αλβανικού αλυτρωτισμού, ίσως και μίσους κατά της χώρας που τους προσέφερε την εθνικότητα της και ένα, κατά γενική ομολογία, καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Το ερώτημα είναι εάν τα αισθήματα αυτά θα μεταμορφωθούν στο μέλλον σε εχθρικές ενέργειες ή θα αμβλυνθούν μέσω μιας σταδιακής ενσωμάτωσης στον ελληνικό κοινωνικό ιστό. Έχει αποδειχθεί ότι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, απόγονοι μεταναστών, δεύτερης και τρίτης γενεάς, από ένα συνδυασμό λόγων, οδηγήθηκαν στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Ειδικά η περίπτωση της Αλβανίας δημιουργεί επιπρόσθετες ανησυχίες καθώς εμφανίζεται μια σταδιακή ριζοσπαστικοποίηση μερίδος μουσουλμάνων που σε συνδυασμό με τον υποβόσκοντα εθνικισμό και την ύπαρξη μη απασχολούμενων εμπειροπόλεμων μαχητών δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες πολλαπλών έκνομων ενεργειών. Είναι όμως δυνατόν, οι παραπάνω «πυρήνες» να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την Ελληνική Δημοκρατία προκαλώντας μια εκτεταμένη εσωτερική τρομοκρατία και εκμεταλλευόμενοι τζιχαντιστικές οργανώσεις και απελπισμένους λαθρομετανάστες; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και η σωστή αντιμετώπιση πρέπει να βασίζεται σε προετοιμασία αντιμετώπισης του χειροτέρου πιθανού σεναρίου. Η προσωπική μου εκτίμηση θεωρεί ως μη πιθανή μιας ευρείας κλίμακος εκδήλωση του αλβανικού αλυτρωτισμού με δυναμικές ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας μας. Για το δε επίσημο αλβανικό κράτος προέχει η εκρίζωση της ελληνικής μειονότητας με δόλιες και ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις εκμεταλλευόμενη τις συχνές παλινωδίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διαιρέσεις της διασποράς.

Πως λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανάλογα φαινόμενα; Μάλλον η υπερβολική ανάδειξη του θέματος δεν είναι αποτελεσματική, ιδιαιτέρως αν συνοδεύεται από περιστασιακές εξάρσεις που αυτόματα συνδέονται με μικροκομματικές σκοπιμότητες (με  χαρά πληροφορούμαι ότι οι συγγενείς των εμπλεκομένων, κοινωνοί της ελληνικής πραγματικότητας, έχουν αρχίσει ήδη να απευθύνονται σε κομματικά όργανα για μια ευνοϊκή αντιμετώπιση του θέματος). Δυστυχώς ανάλογες φωτογραφίες είχαν αναρτηθεί και στο παρελθόν –χωρίς λανθασμένα να προκαλέσουν αντιδράσεις- ενώ ελπίζουμε ότι παρήλθαν ανεπιστρεπτεί οι εποχές που «ελληνοποιηθέντες» ομογενείς σχημάτιζαν τα δικά τους «γκέτο» σε κέντρα εκπαιδεύσεως.

Όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις από το Στρατιωτικό ποινικό Κώδικα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα με σεβασμό στην ηλικία και προσωπικότητα των εμπλεκομένων. Το ελληνικό θεσμικό κράτος είναι πανίσχυρο και μπορεί να επιβάλλει και καταδείξει τα όρια των ανοχών του μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας χωρίς να απαιτείται η εκτόξευση πολιτικών μηνυμάτων ή ακόμη και η επιβολή εξοντωτικών ποινών μη συμβατών με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Απλά χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια, νομιμότητα των ενεργειών μας και να προσθέσω μάλιστα και μετριοπάθεια που απορρέει από την αίσθηση της ελληνικής συνολικής ισχύος και διατήρηση κατά νουν της βασικής στόχευσης μας , δηλαδή της μακροπρόθεσμης ομαλής και επιτυχούς ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων.

Οι συγκεκριμένοι νεοσύλλεκτοι δεν πρέπει να καταστούν οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» των προβληματικών ελληνοαλβανικών σχέσεων (με κυρίαρχη την ευθύνη των Τιράνων) αλλά το παράδειγμα της συγκροτημένης έγκαιρης αντίδρασης ενός θεσμικά οργανωμένου και ισχυρού κράτους που θέτει την ασφάλεια του έθνους και του λαού ως τον ύψιστο αντικειμενικό στόχο. Η αντίδραση όμως όλων των μηχανισμών ασφαλείας του κράτους πρέπει να είναι συνεχής, αθόρυβη και προ όλες τις κατευθύνσεις. Υπερβολική δημοσιότητα συνήθως είναι επιβλαβής και η αξιοπιστία των μηχανισμών ασφαλείας πρέπει να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» (πρόσφατες ακόμη οι μνήμες από κομματικές διώξεις και αναδιαρθρώσεις των περιόδων της μεταπολίτευσης). Συγχρόνως η ελληνική πολιτική πρέπει να είναι σταθερή και ανυποχώρητη στις αλβανικές ανιστόρητες διεκδικήσεις και στις μεθοδεύσεις της έναντι της ελληνικής μειονότητας και να καταστεί απολύτως κατανοητό ότι η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων διέρχεται από την Αθήνα. Η στοχοποίηση όμως, Ελλήνων πολιτών αλβανικής καταγωγής ή Αλβανών μεταναστών στην πατρίδα μας, είναι παντελώς αντιπαραγωγική και δημιουργεί ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα αποξένωσης, απομόνωσης και αντιπαλότητας.

Η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η συντριπτική υπεροχή της έναντι της Αλβανίας, ιστορικά αποδεικνυόμενη, βρίσκεται στην «ήπια ισχύ» της και συγκεκριμένα στον πολιτισμό της έναντι μιας σχετικά αδιαμόρφωτης και χαλαρής εθνικής αλβανικής συνείδησης. Άρα το βάρος πρέπει να δοθεί, για άλλη μια φορά, στην εκπαίδευση (παιδεία) η οποία και εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο την ομαλή ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς όλοι μας αναρωτιόμαστε για το επίπεδο της προσφερόμενης σήμερα εκπαίδευσης, όχι μόνα στα αλβανόπουλα αλλά και στους ελληνόπαιδες.

10/12/2016. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

on Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Σμήναρχος (Ι) Αθανάσιος Μπινιάρης, Επιτελής Διεύθυνσης Σπουδών Σχολής Εθνικής Άμυνας

10/12/2016. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Άνδρες πόλις εστίν και ού τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί»                                   Θουκυδίδης (460 - 399 π.Χ.)
    Η εποχή όπου ο Θουκυδίδης, ο μεγάλος αυτός Αθηναίος ιστορικός και συγγραφέας του Πελοποννησιακού Πολέμου, διακήρυττε ότι «η πόλη (και η δύναμή της) είναι οι άνδρες και όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια από άνδρες πλοία», ήτοι ότι «οι άξιοι άνδρες είναι εκείνοι που θα προασπίσουν και διασφαλίσουν την ακεραιότητα της χώρας και όχι τα κτίρια και τα οχυρώματα, ούτε τα άδεια από άνδρες οπλικά συστήματα», έχει εν μέρει περάσει στο παρελθόν, καθώς και οι γυναίκες πλέον προσφέρουν σε χώρους που παραδοσιακά εθεωρούντο ανδρικοί.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

10/3/2017. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

on Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Επιμέλεια Αλέξανδρος Δόσιος, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

10/3/2017. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Ένα project από την συντακτική ομάδα της e-Amyna

Αξίζει να το διαβάστε!

10/9/2016. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

on Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

10/9/2016. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Περιορισμένη ήταν η αναφορά των μέσων ενημέρωσης στο ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε ένα μόνιμο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Λακωνική και η ανακοίνωση του ΓΕΣ: «Την Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016 και περί ώρα 18:15, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Λέσβο, ερπυστριοφόρο όχημα Μονάδας της 98 ΑΔΤΕ ανετράπη με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του, ΕΜΘ Επιλοχία Μ.Κ. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως».
Το συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων ατυχημάτων που ταλανίζουν τις ένοπλες δυνάμεις όλων των χωρών του κόσμου αποστερώντας τη ζωή σε νέους κατά πλειονότητα ανθρώπους. Ανάλογα ατυχήματα προσελκύουν το ενδιαφέρον περισσότερο από τα καθημερινά και εξίσου τραγικά επικαλούμενα «εργατικά» ατυχήματα. Ειδικά μάλιστα τα στρατιωτικά ατυχήματα που σχετίζονται με ιπτάμενα μέσα ή εμπεριέχουν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών αποτελούν «πρωτοσέλιδα» των ειδήσεων προσελκύοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών και προκαλώντας συνήθως πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σχετικά όμως απαρατήρητη παρέρχεται η συνεχής αιμορραγία από μικρής μεν έκτασης αλλά τραγικών συνεπειών ατυχήματα στις καθημερινές δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων που αφορούν εκπαίδευση ή ενέργειες ρουτίνας.
Εκατοντάδες χρόνια ανθρώπινης πολεμικής εμπειρίας δεν κατέστησαν δυνατή την εξάλειψη ανάλογων ατυχημάτων στην προσπάθεια οικοδόμησης αξιόπιστου αμυντικού μηχανισμού. Ο συνδυασμός κινήσεων, οπλικών μέσων, φονικών πυρών, ορμητικών ενεργειών, πλήθους εμπλεκομένων ανθρώπων και πολλαπλών αστάθμητων παραγόντων εμπεριέχει κινδύνους που δεν είναι δυνατόν να εκμηδενιστούν. Σίγουρα όμως μπορούν να μειωθούν σε «αποδεκτά όρια» (μη αποδεκτός ορισμός όταν αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές) με την επισταμένη λήψη μέτρων ασφαλείας σε πολλά επίπεδα. Η επιδίωξη όμως της «μέγιστης ασφάλειας» παρουσιάζει τον κίνδυνο της επιβαλλομένης ή ασυναίσθητης αποφυγής αναγκαίων εκπαιδευτικών ενεργειών που απαιτούνται για την απόκτηση υψηλής μαχητικής ισχύος σε ένα στράτευμα.
Πιθανόν να προταθεί η χρήση εξομοιωτών εκπαίδευσης για την αποφυγή απωλειών. Οπωσδήποτε ο εξομοιωτής αποτελεί ένα σημαντικότατο μέσο εκπαίδευσης που παρέχει οικονομία αλλά και επαρκή ασφάλεια στον εκπαιδευόμενο. Μάλιστα οι ικανότητες τους αυξάνονται συνεχώς επιτρέποντας τη συνεκπαίδευση τμημάτων σε απαιτητικές χρονικές συνθήκες και σε περιβάλλοντα μη ευκόλως διαθέσιμα. Παρά ταύτα, όλοι οι πραγματικά εμπειροπόλεμοι στρατοί αναγνωρίζουν τη μοναδική αξία της πραγματικής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης σε χώρο, χρόνο, συνθήκες ακόμη και με την παρουσία ενός λελογισμένου κινδύνου και ρίσκου. Για άλλη μια φορά, οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ των αντικρουόμενων παραγόντων ασφάλειας, οικονομίας, διαθεσιμότητας μέσων και χώρων ώστε να επιτύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αληθής και η, αντιφατική εκ πρώτης όψεως διαπίστωση, ότι τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μειώνονται με περισσότερη εκπαίδευση.
Επανερχόμενοι στα ατυχήματα στις ένοπλες δυνάμεις και στις αιτίες τους συνήθως διαπιστώνουμε μια αλληλουχία σφαλμάτων που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα. Σφάλματα που ανάγονται σε αστοχίες υλικού, παλαιότητα ή ακαταλληλότητα μέσων, κακή συντήρηση, λανθασμένο σχεδιασμό ενέργειας, εσφαλμένη εκτέλεση, άγνοια ή παραμέληση κανονισμών και διαδικασιών, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων ακόμη και εγκληματική αδιαφορία σε διαφορετικά επίπεδα. Η διερεύνηση των αιτίων ενός ατυχήματος πρωταρχικά πρέπει να αποσκοπεί στην αποφυγή επανάληψης του και δευτερευόντως στην απόδοση των ενδεδειγμένων ευθυνών. Πρέπει να είναι μια διαδικασία ακριβώς ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα αεροπορικά μέσα και έχει κατακόρυφα μειώσει την αναλογία ατυχημάτων σε σχέση με τον αριθμό των μετακινουμένων. Ακόμη όμως και αυτή η αυστηρά διαδικασία δεν έχει μηδενίσει τα αεροπορικά ατυχήματα και φυσικά δεν έχουν σταματήσει οι πτήσεις για λόγους αποφυγής των δυστυχημάτων!
Κάθε ατύχημα, ανεξαρτήτως μεγέθους και απωλειών εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις και πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Επανερχόμενος σε αεροπορικά ατυχήματα ενθυμούμαι περιπτώσεις καταφανούς λανθασμένης ενέργειας των πιλότων που δεν εμπόδισαν όμως την επιτροπή διερευνήσεως να προχωρήσει εντοπίζοντας τα βαθύτερα αίτια που είχαν σχέση (για παράδειγμα) με την πλημμελή εκπαίδευση, ανικανότητα αξιολογήσεως του πληρώματος και υπερβολική κόπωση και πίεση.
Στις ένοπλες δυνάμεις, όπως και στην πλειονότητα των δραστηριοτήτων, ο παράγοντας άνθρωπος ευθύνεται για το μείζον μέρος των ατυχημάτων είτε ως άμεσα εμπλεκόμενος είτε έμμεσα με την αδυναμία πρόληψης. Η παλαιότητα, γήρανση ή ακόμη ακαταλληλότητα υλικού και οι εδαφικές και καιρικές συνθήκες έπονται ή συνήθως συμβάλλουν. Στο τέλος, το τραγικό αποτέλεσμα είναι η συνισταμένη πολλών αστοχιών και η ενδελεχής εξέταση τους καταλήγει σε πληθώρα διαπιστώσεων και συμπερασμάτων ακόμη και άμεσα άσχετων με το υπόψη ατύχημα. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο ατύχημα η ηλικία του θύματος (ετών 38) σε συνάρτηση με τα καθήκοντα που εκτελούσε (οδηγός ερπυστριοφόρου) ενδεχομένως να οδηγούν στο συμπέρασμα μιας αύξησης των ηλικιακών ορίων του μονίμου προσωπικού μας. Ανάλογα συμπεράσματα ενδεχομένως να μας αποκαλύψει και η «ηλικία» του μέσου (ερπυστριοφόρου).
Συνοψίζοντας, η ύπαρξη αξιόμαχου στρατεύματος ήταν και θα είναι συνδεδεμένη με πολλαπλούς κινδύνους. Η προσπάθεια εκμηδένισης των ατυχημάτων μέσω μείωσης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ή μείωσης του βαθμού επικινδυνότητος καίτοι ηχεί ευχάριστη εντούτοις εμπεριέχει κινδύνους ειδικά για ένα στράτευμα που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές. Φυσικά και υπάρχουν πολλά όμως περιθώρια μείωσης των ατυχημάτων μέσω αντικειμενικής διερεύνησης, εξακρίβωσης των αιτίων και καταπολέμησης των πραγματικών αιτίων  χωρίς να εστιάζουμε στους επιφανειακούς υπόλογους και χωρίς να υπάρχει μια συντεχνιακή νοοτροπία κάλυψης υπαρκτών ασθενών σημείων. Πρέπει όμως παράλληλα να γίνει ευρέως κατανοητό ότι η απόκτηση και διατήρηση του αξιόμαχου ενός στρατεύματος εμπεριέχει το αναπόφευκτο κόστος ανθρωπίνων απωλειών ειδικά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η επιδίωξη μηδενισμού ή μείωσης  του αριθμού των δεικτών ατυχημάτων δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική επιδίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας παρά μόνο συνεκτιμώμενη και με άλλες παραμέτρους που προσδιορίζουν τη μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον οι θεραπευτικές ενέργειες πρέπει να αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος και όχι να αποτελούν τροχοπέδη για τις αναγκαίες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσω περιορισμού τους ή της άνωθεν επιβαλλόμενης αποφυγής τους.
Τελευταία όμως και σημαντικότερο από όλα είναι ότι το κράτος πρέπει να αναγνωρίζει όλους τους παθόντες κατά τη διάρκεια της θητείας ή της καριέρας τους στις ένοπλες δυνάμεις, ως τον αναπόφευκτο εκείνο φόρο αίματος που καλούμαστε να πληρώσουμε ως Έλληνες για τη διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, της εθνικής μας ανεξαρτησίας και στα πλαίσια των συνταγματικών μας υποχρεώσεων.  Αντίστοιχη λοιπόν πρέπει να είναι και η στάση της πολιτείας προς αυτούς τους ανθρώπους και τους οικείους τους.

13/3/2017. ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ κ. ΥΕΘΑ & ΗΓΕΣΙΑ ΠΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΣΥΓΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ F - 16 ΠΡΟΣΟΧΗ – ΟΧΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

on Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Αντιπτέραρχος ε.α (Μ) Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος ΕΔ Γ’ Κλάδου ΓΕΑ, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

13/3/2017. ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ κ. ΥΕΘΑ & ΗΓΕΣΙΑ ΠΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΣΥΓΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ F - 16 ΠΡΟΣΟΧΗ – ΟΧΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Στις 27/02/2017 αναρτήθηκε στο SITEτου ΕΛΙΣΜΕ το άρθρο μου (http://elisme.gr/gr/2013-01-08-09-49-28/item/27-2-2017 ) με τον ως άνω τίτλο, για το οποίο είχα κάποιες επιστροφές με σχόλια από αναγνώστες, που μου δείχνουν την ανάγκη επαναδιατύπωσης συγκεκριμένων σημείων, προκειμένου να ΜΗ υπάρξει  παρανόηση όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της Ναυαρχίδας της Αμυντικής Βιομηχανίας της Χώρας μας, της ΕΑΒ Α.Ε. .  Δεδομένου ότι υπήρχε το ενδεχόμενο λάθους και άδικης απόδοσης ευθυνών στην ΕΑΒ Α.Ε., για ΜΗ αξιοποίηση υποδομών που αποκτήθηκαν μέσα από προγράμματα ΑΩ, προβαίνω στην επαναδιατύπωση του άρθρου ως ακολούθως:

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Tα θέματα της εξασφάλισης των απαιτήσεων εφοδιασμού και πληροφοριών (security of supply and Information), θα πρέπει να διασφαλισθούν ταυτόχρονα και να συμπεριληφθούν από τώρα στην επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών F - 16 , με εμπλοκή όχι μόνο της ΕΑΒ Α.Ε. αλλά και του συνόλου της ιδιωτικής  Αμυντικής Βιομηχανίας της Χώρας μας.
Για το θέμα έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη με σχόλιά μου και με Άρθρα μου στο διαδίκτυο ( www.militaire.grwww.ikaros.net.gr www.elisme.gr ), όπου παραπέμπουν οι ακόλουθοι σύνδεσμοι  :
1.
2.
3.
Είμαι υποχρεωμένος να ανασκαλίσω μνήμες του παρελθόντος με παθήματά μας και να επισημάνω υποδομές  και Τεχνογνωσία που απέκτησε μέσα από προγράμματα ΑΩ η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική, μεταξύ των οποίων η ΕΑΒ Α.Ε., η Siemens Ελλάς ( Θεσσαλονίκη )  με το εργοστάσιο ΤΗ Μέσων της ΠΑ ( ΕΤΗΜ )   από την εμπλοκή τους σε ανάλογα προγράμματα αναβάθμισης αεροσκαφών και απόκτησης του Πυραυλικού συστήματος PATRIOT,   που παραμένουν αναξιοποίητες οι υποδομές τους στις εγκαταστάσεις τους, χωρίς να συνεισφέρουν ούτε και στην Εν Συνεχεία Υποστήριξη των αεροσκαφών μας και των Πυραυλικών μας συστημάτων PATRIOT.Ενδεικτικά αναφέρομαι στα ακόλουθα :
α.  Πρόγραμμα Αναβάθμισης Αεροσκαφών F – 4 PI 2000
Η σύμβαση υλοποίησης του προγράμματος προέβλεπε την εκπαίδευση σημαντικού αριθμού Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΑΒ Α.Ε. στην ανάδοχο εταιρεία, την εμπλοκή του στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πρωτοτύπου και την εκπαίδευσή του στο σύστημα Ολοκληρωμένης διασύνδεσης των συστημάτων AVIONICSτου αεροσκάφους (SIL TestBench ), που παραδόθηκε στην ΕΑΒ Α.Ε. ως μέρος προγράμματος Α.Ω.,  με στόχο την απόκτηση Τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος με τροποποίηση όλων των αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ Α.Ε. , που το έπραξε ομολογουμένως, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Δυστυχώς όμως ΔΕΝ φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε στην σύμβαση και την υποχρέωση του αναδόχου τόσο για εμπλοκή της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας και στην κατασκευή – παραγωγή όλων των συστημάτων ( LRU’s – SRU’s ) AVIONICS, με προτεραιότητα στα πλέον κρίσιμα από αυτά,  που αποτελούσαν το Kit τροποποίησης, όσο και για παροχή όλης την τεχνογνωσίας και των πληροφοριών εργοστασιακού επιπέδου, έτσι ώστε να είχαμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει την υποστήριξη των αεροσκαφών μας και την επίτευξη της επιχειρησιακής τους διαθεσιμότητας στα προβλεπόμενα από τα επιχειρησιακά μας σχέδια επίπεδα.
β.  Πρόγραμμα Αναβάθμισης Αεροσκαφών C – 130
Η σύμβαση υλοποίησης του προγράμματος προέβλεπε την εκπαίδευση αριθμού Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΑΒ Α.Ε. στην ανάδοχο εταιρεία, την εμπλοκή του στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πρωτοτύπου, με στόχο την απόκτηση Τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος με τροποποίηση των αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ Α.Ε. .
Δυστυχώς όμως ΔΕΝ φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε και στη σύμβαση αυτή την υποχρέωση του αναδόχου τόσο για εμπλοκή της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας και στην κατασκευή – παραγωγή όλων των συστημάτων ( LRU’s – SRU’s ) AVIONICS, με προτεραιότητα στα πλέον κρίσιμα από αυτά,  που αποτελούσαν το Kit τροποποίησης, όσο και για παροχή όλης την τεχνογνωσίας και των πληροφοριών εργοστασιακού επιπέδου, έτσι ώστε να είχαμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει την υποστήριξη των αεροσκαφών μας και την επίτευξη της επιχειρησιακής τους διαθεσιμότητας στα προβλεπόμενα από τα επιχειρησιακά μας σχέδια επίπεδα, από την Αμυντική Βιομηχανία της Χώρας  μας.
γ.  Πρόγραμμα PATRIOT
Η σύμβαση υλοποίησης του προγράμματος προέβλεπε την εκπαίδευση αριθμού Μηχανικών και Τεχνικών της Siemens Ελλάς ( Θεσσαλονίκη ) και την παροχή της συσκευής GETS ως ΑΩ στην εταιρεία,  με στόχο την παραγωγή και λειτουργικό έλεγχο συγκεκριμένων Ηλεκτρονικών καρτών των PATRIOT στη Χώρα, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 
Δυστυχώς όμως με το κλείσιμο της εταιρείας Siemens Ελλάς, απωλέσθηκε η όποια Τεχνογνωσία αποκτήθηκε, ενώ η συσκευή GETS μεταφέρθηκε στο Εργοστάσιο ΤΗ Μέσων της ΠΑ, το ΕΤΗΜ, όπου παραμένει απηρχαιωμένη  και αναξιοποίητη μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει ακολουθήσει τις μέχρι σήμερα αναβαθμίσεις του PATRIOTκαι χωρίς έτσι  να μπορεί προσφέρει το ελάχιστο στην εξασφάλιση της υποστήριξης των συστημάτων PATRIOT της Χώρας μας.
Από τα προαναφερόμενα είναι εμφανές ότι ΔΕΝ μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στις εμπλεκόμενες εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας για την αδυναμία τους στο να εξασφαλίσουν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη των συστημάτων στη Χώρα. 
Είναι εμφανές λοιπόν ότι τελικά διαπράξαμε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ και αρκεσθήκαμε στο να υλοποιήσουμε απλά την τροποποίηση των αεροσκαφών στη χώρα ή να συμμετάσχουμε στην παραγωγή κάποιων καρτών των συστημάτων PATRIOT, χωρίς δυστυχώς να μεριμνήσουμε να διασφαλίσουμε  μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση απ’ αρχής, μέσα από τις συμβάσεις υλοποίησης των προγραμμάτων, εξασφαλίζοντας και υποχρεώνοντας συμβατικά τους αναδόχους - κατασκευαστές, να παρέξουν όλη την τεχνογνωσία και τις πληροφορίες εργοστασιακού επιπέδου, στην Αμυντική Βιομηχανία της Χώρας, εμπλέκοντάς την και στην κατασκευή του συνόλου των επισκευασίμων υλικών ( LRU’s – SRU’s ) του Kit αναβάθμισης και ιδιαίτερα των πλέον κρισίμων από αυτά, τόσο από Τεχνικής όσο και από επιχειρησιακής πλευράς, έτσι ώστε να διασφαλίζαμε απ’ αρχής την Τεχνικο -  εφοδιαστική  Υποστήριξη των συστημάτων και την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα, στα προβλεπόμενα από τα επιχειρησιακά μας σχέδια, επίπεδα.
Αντιλαμβάνομαι ότι σας στεναχώρησα και πάλι με αυτά που σας ανέφερα, δυστυχώς όμως ΔΕΜ μπορώ να κωφεύω , όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ξεκινάμε και πάλι να  επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και με το υπόψη πρόγραμμα.  Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τα παθήματά μας ( LessonsLearned ) και να πράξουμε ότι απαιτείται έγκαιρα, τώρα που έχουνε το πάνω χέρι και έχουμε την δύναμη του αγοραστή στα χέρια μας ( BuyingPower ) και επιπλέον έχουμε Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, ως θεσμικό κείμενο, διαθέσιμο επιτέλους στη Χώρα, εγκεκριμένη πρόσφατα από το ΚΥΣΕΑ.
Μπορούμε να πιέσουμε λοιπόν και να πείσουμε τόσο την Αμερικάνικη Κυβέρνηση όσο και την ανάδοχο εταιρεία,  έτσι ώστε να δεσμευθούν συμβατικά, μέσα από την επερχόμενη συμφωνία και να εμπλέξουν όχι μόνο την ΕΑΒ Α.Ε. αλλά και τις υπόλοιπες Αμυντικές Βιομηχανίες της Χώρας μας, όχι μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφώνF 16, αλλά και στην εξασφάλιση όλων των απαιτήσεων Εν Συνεχεία Υποστήριξης ( FollowOnSupport ) με συμμετοχή πηγών εσωτερικού, διασφαλίζοντας όλες τις απαιτήσεις εφοδιαστικής υποστήριξης αλλά και της απαιτουμένης Βιβλιογραφίας και πληροφορίες ( security of supply and Information ) για όλα τα κρίσιμα συστήματα του αεροσκάφους (π.χ. AESA Radar, Mission Computer, Center Pedestal Display, and Navigatio and Electronic equipment upgrades, κ.λ.π ),  όπως αυτά πρέπει πρώτα και έγκαιρα να προσδιορισθούν από την Πολεμική Αεροπορία και τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης – ΔΑΥ , ως καθ’ ύλη αρμόδιος φορέας της ΠΑ. 
Επιτρέψτε μου κ.κ ΥΕΘΑ - ΑΓΕΑ να απευθύνω σε εσάς προσωπικά ΕΚΚΛΗΣΗ, ως στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας και ως Έλληνας Πολίτης,  έτσι ώστε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να μεγιστοποιήσετε την αξιοποίηση των προβλέψεων σχετικού όρου της LOR, περί   Εγχώριας Βιομηχανικής Συμμετοχής,  που μεταξύ άλλων προβλέπει :
«……In order to maximize the Greek added value to the Program, the Prime Contractor must ensure the utilization of Greek defense industry in both structural life extension and upgrade tasks, for the purposes of establishing capabilities necessary to meet future follow on support requirements and other activities associated with Hellenic Air Force’s upgraded F-16 aircraft fleet sustainment throughout the life-cycle of the system, which are more important for national sovereignty and safeguard the essential security interests………»
Δεν υπάρχει χρόνος διαθέσιμος για καθυστερήσεις.  Τα αίτημα της χώρας τρέχει ήδη και εμείς θα πρέπει να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι, με έγκαιρη συμμετοχή του συνόλου της Αμυντικής Βιομηχανίας της Χώρας με μέριμνα της ΓΔΑΕΕ, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε όλα όσο προανέφερα  στην επικείμενη συμφωνία, για να αποφύγουμε έτσι λάθη του παρελθόντος, στο πλαίσιο της ισχύουσαςΕθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής και όχι τυχαία, ενσωματώνοντας τα διδάγματα από αυτά ( Lessons Learned ),  στις τελικές αποφάσεις και συμβάσεις του επικείμενου προγράμματος αναβάθμισης των F 16.  
Η Χώρα και η Πολεμική Αεροπορία έχει αξιολογότατο Επιστημονικό και Τεχνικό προσωπικό με Τεχνογνωσία και Εμπειρία κ. ΥΕΘΑ, έτοιμο να καταθέσει τις γνώσεις του, εφ’ όσον του ζητηθεί, έτσι ώστε έγκαιρα και με πληρότητα να καλυφθούν όλα τα προαναφερόμενα στην επικείμενη συμφωνία.  Επισημαίνω δε ότι αναφέρομαι όχι μόνο στο Εν Ενεργεία Προσωπικό αλλά και στο Εν Αποστρατεία , που όλοι μαζί με πλήρη ανιδιοτέλεια και πάθος για προσφορά, είναι έτοιμο να συνδράμει στο σημαντικό αυτό έργο.  
Πράξτε το λοιπόν και ζητήστε τη συμβολή του Εν Αποστρατεία προσωπικού, απευθυνόμενοι στους θεσμικούς φορείς  των Εν Αποστρατεία στελεχών της ΠΑ ( ΕΑΑΑ, Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Ικάρων / ΣΑΣΙ, Επιστημονικό Σύλλογο Μηχανικών Αεροπορίας / ΕΣΜΑ, ΣΑΣ, κ.λ.π ) και να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε το μέγιστο , όλοι μαζί , τούτη τη φορά, για τη Χώρα μας , την Πολεμική μας Αεροπορία, τον Ελληνικό Λαό, τις Οικογένειές μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.  
Στο πλαίσιο αυτό θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΥΠΕΘΑ για να συμβάλω από την πλευρά μου, με τις γνώσεις και εμπειρίες που απεκόμισα καθ’ όλη την 35 ετή μου υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία στη υλοποίηση του σκοπού αυτού. Επιτρέψτε μου κ. ΥΕΘΑ  να βάλω ένα λιθαράκι σε τούτο το έργο, έτσι ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς την Πολεμική μας Αεροπορία, στους κόλπους της οποίας γαλουχήθηκα ως προσωπικότητα και ως Αξιωματικός,  εκεί όπου με καταξίωσε να εξαντλήσω την ιεραρχία του Τεχνικού Κλάδου και να αποστρατευθώ ως Επίτιμος Διευθυντής Γ’ Κλάδου του ΓΕΑ.

Μετά τιμής
Αντιπτέραρχος ε.α. (ΜΗ) Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος
Επίτιμος Διευθυντής Γ’ Κλάδου του ΓΕΑ

18/2/2017. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

on Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πιστιώλης, Μέλος ΣΑΣΙ

18/2/2017. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά τις απειλές της, προσπαθώντας με έργα και με λόγια να εκφοβίσει και ταπεινώσει τη χώρα μας. Ανεξάρτητα από την επιρροή των εσωτερικών της προβλημάτων στην τρέχουσα επιθετικότητα, το προφανές είναι ότι  η Τουρκία υπηρετεί με συνέπεια τον μακροχρόνιο στρατηγικό της στόχο για γεωπολιτική συρρίκνωση της Ελλάδος, εκμεταλλευόμενη για το σκοπό αυτό κάθε ευκαιρία, όπως η βαθειά κρίση που κατατρέχει τη χώρας μας.
Είναι αλήθεια ότι η κρίση,  έχει αποδυναμώσει επικίνδυνα όλους τους Παράγοντες της  Εθνικής μας  Ισχύος (θεσμούς, ένοπλες δυνάμεις, βιομηχανία, εμπόριο, οικονομία, πληθυσμό, επιστήμη και τεχνολογία, ηθικό, κλπ). Ουσιαστικά δηλαδή, αποδυνάμωσε όλες τις συνιστώσες της Εθνικής μας Δύναμης  που επέτρεπαν στη χώρα μας να πορεύεται ανεξάρτητη και ικανή να διασφαλίζει την ευημερία του λαού, αλλά και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία. Η αποδυνάμωση καθενός των παραπάνω παραγόντων, έχει ασφαλώς το δικό της ειδικό βάρος στην εξασθένιση της εθνικής μας ισχύος. Ο πλέον αποτρεπτικός όμως παράγων  του οποίου η αποδυνάμωση αφήνει τις βαθύτερες και μονιμότερες πληγές στην πατρίδα, είναι ο Στρατιωτικός καθώς και οι συναφείς προς αυτόν, όπως ο  Δημογραφικός, η Ιδεολογία και το Ηθικό του λαού μας, που ευθέως συνεισφέρουν στην εθνική άμυνα.  Και σήμερα οι παράγοντες αυτοί και μαζί τους ολόκληρη η εθνική μας άμυνα, ασθενούν βαριά, διότι: 
      α)  Στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι δραστικοί περιορισμοί των αμυντικών δαπανών, έχουν επιβάλλει την εξοπλιστική ένδεια που ισοδυναμεί με διαρκώς διολισθαίνοντα αφοπλισμό και  περιορισμό των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.
      β)  Το Δημογραφικό μας πρόβλημα διαρκώς οξύνεται, όχι μόνο λόγω της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης των νέων μας, αλλά και λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, με άγνωστες τις επιπτώσεις του στην ασφάλεια της χώρας.
       γ)  Το Ηθικό που καθορίζει τον βαθμό αποφασιστικότητας για τη στήριξη των εθνικών στόχων στον πόλεμο και στην ειρήνη, σήμερα μέσα στο περιβάλλον υπαρξιακής αβεβαιότητας της ελληνικής κοινωνίας, δοκιμάζεται σκληρά.
       δ)   Η Ιδεολογία που στα εθνικά θέματα θα πρέπει να είναι ενιαία, ώστε να λειτουργεί σαν πηγή ενότητας και δύναμης του έθνους, επηρεασμένη από περίεργες ιδεοληψίες που όμως βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην κρίση,  παρουσιάζει βαθιές ρωγμές που αποδυναμώνουν την εθνική μας ισχύ.

Η δυναμική προσπάθεια των γειτόνων μας να εκμεταλλευτούν αυτή την εσωτερική αποδυνάμωση της χώρας μας, δεν αντιμετωπίζεται με στρουθοκαμηλισμούς, ή με λεκτικούς λεονταρισμούς. Ούτε η επίκληση του δικαίου και της ηθικής, υψώνει κανένα τείχος προστασίας μας. Στην διεθνή πολιτική πρακτική, δεν υπάρχει ηθική ούτε δίκαιο, όταν δεν έχεις τη δύναμη να τα επιβάλλεις. Ακόμα και οι γραπτοί κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν μπορούν στην πράξη να παρεμποδίσουν έναν αποφασισμένο αντίπαλο να ταυτίσει το διεθνές δίκαιο με το εθνικό του συμφέρον, όταν διαθέτει ΕΔ ικανές να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή του. Μόνο η Εθνική Ισχύς μπορεί να αντιταχθεί αποτρεπτικά στη εχθρική ισχύ. Και η χώρα μας, διαθέτει μακρά ιστορική εμπειρία επ’ αυτού.  Όταν ήταν στρατιωτικά ισχυρή μεγαλούργησε, όταν ήταν αδύναμη συρρικνώθηκε. Αυτή λοιπόν την εθνική ισχύ για την αντιμετώπιση εξωτερικών στρατιωτικών απειλών, την εκφράζουν πρωτίστως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ακόμα και εκείνοι που αφελώς, ή δολίως αμφισβητούν τη χρησιμότητα των ΕΔ, όταν ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου, σε αυτές εναποθέτουν τρομαγμένοι τις ελπίδες τους και για τη δική τους σωτηρία. Αξιόπιστο υποκατάστατο των ΕΔ δεν έχει βρεθεί ακόμα. Μέχρις αυτό να ευρεθεί, μια επιλογή μας μένει. Να διατηρούμε με κάθε θυσία,  ΙΣΧΥΡΕΣ  τις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ της χώρας μας. Είναι μια εθνική ανάγκη που πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός.
 
Στην τρέχουσα δυσμενή από κάθε άποψη συγκυρία, τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ανδρωμένα χρόνια τώρα μέσα σε περιβάλλον εντάσεων και απειλών, αντιμετωπίζουν τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται να καταβάλλουν όμως υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό  το έμψυχο και άψυχο υλικό που διαθέτουν. Οι δυνατότητές τους όμως αυτές είναι πεπερασμένες, τη στιγμή μάλιστα που ο αντίπαλος εξοπλίζεται διαρκώς και η αναλογία δυνάμεων επιδεινώνεται επιταχυνόμενα. Γι’ αυτό οι ΕΔ της χώρας μας έχουν ανάγκη άμεσης ενίσχυσης.
 
Η Πολιτεία δυστυχώς, αδυνατεί να τις ενισχύσει στο επίπεδο που απαιτούν οι περιστάσεις και οι ενδείξεις είναι ότι θα συνεχίσει να αδυνατεί για πολλά χρόνια ακόμα.  Ασφαλής ελπίδα συνδρομής από «συμμάχους» και «φίλους», δεν διαφαίνεται. Ως εκ τούτου, ως μοναδική πηγή συνδρομής προς τις ΕΔ μας, απομένει το Έθνος μας. Το Ελληνικό Έθνος που ευτυχώς παραμένει ακόμα ισχυρό και μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην ενίσχυση των ΕΔ, όπως το έκανε και σε άλλες κρίσιμες περιόδους της ιστορίας μας. Αρκεί  ένα καλά οργανωμένο, καθαρό και αξιόπιστο κίνημα έμπρακτης αλληλεγγύης του ελληνισμού προς τις ΕΔ της χώρας μας.  Μια εκστρατεία που, και την συνοχή του έθνους θα δυναμώσει, και το ηθικό του λαού θα αναπτερώσει και τα πατριωτικά αισθήματα θα εξυψώσει και την εθνική υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση θα τονώσει.

Σε μια τέτοια πρωτοβουλία, οι βετεράνοι» των ΕΔ, δικαιούνται και υποχρεούνται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε μέσα από τις συλλογικότητες στις οποίες ανήκουν, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση, την προώθηση και την υλοποίηση αυτής της  προσπάθειας, δίνοντας μάλιστα πρώτοι το παράδειγμα της έμπρακτης στήριξή της.  Διότι αυτοί κατανοούν περισσότερο την αναγκαιότητα, έχουν την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις των απαιτήσεων, διαθέτουν το κύρος των τίτλων που ακόμα φέρουν, έχουν την ελευθερία έκφρασης και δράσης που τους παρέχει η ιδιότητα του αποστράτου, αλλά και διαρκές το ηθικό χρέος υπηρέτησης της πατρίδος.

Διότι πατρίδα δεν ήταν μόνο αυτό που υπηρετήσαμε χθές, είναι το σήμερα, αλλά και προπάντων είναι το αύριο. Είναι αυτό που εμείς θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Και είναι προτιμότερο να τους παραδώσουμε λιγότερα υλικά αγαθά, παρά μικρότερη πατρίδα.

Η προσφυγή άλλωστε στη έμπρακτη στήριξη του Έθνους για την άμυνα της πατρίδας, δεν είναι πρωτόγνωρη στη διαδρομή της ελληνικής ιστορίας. Σε αυτήν για παράδειγμα, κατέφυγαν οι αρχαίοι Αθηναίοι με τη μέθοδο της χορηγίας, σε αυτήν στηρίχθηκε η πατρίδα μας στα μετέπειτα ως και στα νεότερα χρόνια με τη μορφή της ευεργεσίας. Τώρα ας προσφύγουμε σε αυτό, με τη μορφή αλληλεγγύης.

Το βέβαιον είναι  ότι κάποτε, η οικονομική κρίση θα υποχωρήσει, η ανάπτυξη θα επιστρέψει και στη χώρα μας, το επίπεδο ζωής της κοινωνίας μας θα βελτιωθεί. Οι γκρίζες ζώνες όμως, όπως και κάθε άλλη πληγή που επαπειλείται να ανοίξει τώρα στο κορμί της Ελλάδας, θα παραμείνουν, όπως δείχνει η ιστορική μας πείρα και θα είναι αδύνατο να θεραπευθούν μελλοντικά,. Χρέος αυτής της γενιάς των ελλήνων είναι να αποτρέψουμε  νέες τέτοιες πληγές. Και επειδή οι καιροί και οι εχθροί δεν περιμένουν,  θα πρέπει να ενεργήσουμε χωρίς χρονοτριβή, στη βάση της φιλοσοφίας μιας ελαφρά παραλλαγμένης ρήσης του Πινδάρου: «Δεν μου αρέσει να κρατώ κρυμμένο έναν μικρό ή μεγάλο πλούτο, αλλά προτιμώ να απολαύσω τα αγαθά μου και να αποκομίσω από αυτά κύρος, βοηθώντας την Πατρίδα μου»

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.
Γεώργιος Πιστιώλης

2/5/2017. Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ENANTI ΑΠΕΙΛΩΝ STEALTH

on Τρίτη, 02 Μαΐου 2017. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Αντιπτέραρχος ε.α (Μ) Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος ΕΔ Γ’ Κλάδου ΓΕΑ, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2/5/2017. Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ENANTI ΑΠΕΙΛΩΝ STEALTH

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πολλές και σημαντικές αποφάσεις από την Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχουν εξαγγελθεί τελευταία, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P3, που ξεκίνησε ήδη στην ΕΑΒ Α.Ε., η αναβάθμιση των αεροσκαφών F -16, για τα οποία έχει ήδη αποσταλεί σχετική επιστολή αίτημα ( LOR ) προς την Αμερικανική Κυβέρνηση καθώς επίσης δηλώσεις για αναβάθμιση των αεροσκαφών Μ 2000, αγορά αεροσκαφών 5ης γενιάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη απειλή των αεροσκαφών F – 35 αλλά και το σύνολο της απειλής, όπως ραγδαία μετεξελίσσεται βελτιούμενη.

Αρκούν άραγε αυτά από μόνα τους για την επιτυχή αντιμετώπιση της απειλής, χωρίς την βοήθεια ενός Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου ( ΣΑΕ ) και συστήματος Αεράμυνας, ικανού να αποκαλύψει έγκαιρα την απειλή και να ενεργοποιήσει σύμφωνα με την επικρατούσα αμυντική αντίληψη όλα τα βήματα της «αλύσου κατάρριψης » ενός στόχου εισβολέα ( X-Ray ) ?

Η ανάλυση που ακολουθεί δείχνει ότι ΔΕΝ αρκούν από μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, για την επιτυχή αντιμετώπιση των νέων απειλών απαιτείται μία νέα, ολιστική προσέγγιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα στάδια της αλύσου κατάρριψής τους. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να κάνουμε για άλλη μία φορά σημαντικές επενδύσεις από το υστέρημα και τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, οι οποίες όμως δεν θα αποδώσουν, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την έγκαιρη προειδοποίηση, την αποκάλυψη και στοχοποίηση της απειλής.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

20/5/2016. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ

on Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Ιωάννης Κολομβάκης, Ταξχος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

20/5/2016.  ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ

(Critical Infrastructures & Cyber Centric Warfare)
Σχετικά πρόσφατες αναφορές στις κατά τόπους δράσεις πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την δραστηριότητα των διπλωματικών αρχών, αλλά και μεμονωμένων προσώπων που έδρασαν «ανεξάρτητα» στον κύκλο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων (βλ. Edward Snowden, Julian Assange), η ροή της τρέχουσας επικαιρότητας και αναταράξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακαλούν στο προσκήνιο θέματα αντικατασκοπίας, ασφάλειας πληροφοριών, εγκαταστάσεων κρισίμων υποδομών και λοιπών δραστηριοτήτων που συνάδουν με την καθημερινή μας ζωή, ασφάλεια και ευημερία.

ΕΔΩ! η συνέχεια.

2014 - Προϋπολογισμός, Δαπάνες και Δημοσιονομική Πολιτική της Αμυνας

on Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Αναστάσιος Μπασαράς, Σμχος ε.α. (ΜΗ), πρώην Ανώτερο Στέλεχος ΝΑΤΟ, Msc

2014 - Προϋπολογισμός, Δαπάνες και Δημοσιονομική Πολιτική της Αμυνας

Το άρθρο αυτό έχει γραφεί στα πλαίσια της εκπόνησης του κειμένου ‘Εθνική Ασφάλεια και Αμυνα 2014’ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Περιλαμβάνει τα τμήματα: Προϋπολογισμός, Αμυντικές Δαπάνες, Αμυντική Δημοσιονομική Πολιτική,  Επισημάνσεις και Προτάσεις. Ολοι οι οικονομικοί αριθμοί που αφορούν κονδύλια εκφράζονται σε εκατομύρια  €, εκτός αν αναφέρονται διαφορετικά.

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το άρθρο.

2014-03-14. ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

on Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Αντπτχος ε.α. Παναγιώτης Κατσαρός

2014-03-14. ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

Αναμφισβήτητα οι παραβάσεις-παραβιάσεις των τουρκικών α/φων  χρησιμοποιούνται από την Τουρκία ως διαχρονικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της στο Αιγαίο, που εστιάζονται στη συνδιαχείρηση των πόρων του, και της στρατηγικής του αξίας, στην επιβολή της θεωρίας των γκρίζων ζωνών, αλλά κατά κύριο λόγο και σε μακροπρόθεσμη βάση στη πλήρη ανατροπή του STATUS QUO και αλλαγή της κυριότητας κάποιων από τα νησιά, υπέρ της Τουρκίας.

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το άρθρο.

2014-04-02. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ 13ης ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ»

on Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Φλώρος

2014-04-02. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ 13ης ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ»

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές και Οπλίτες, Επαγγελματίες και Στρατεύσιμοι της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων – «Ιερός Λόχος».

Αξίζει να διαβάστε ΕΔΩ! την υποδειγματική ημερησία διαταγή παράδοσης του Ταξιάρχου  Κωνσταντίνου Φλώρου.

2014-06-23, ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

on Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος Π.Ν., Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ. Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

2014-06-23, ΓΙΑΤΙ Η  ΧΩΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

   Επί χρόνια αναρωτιέται ο μέσος Έλληνας πολίτης γιατί η χώρα του διακινδυνεύει την διεθνή αποτρεπτική της φήμη, με κίνδυνο προκλήσεως διεθνούς ανυποληψίας, όταν απλώς παρακολουθεί και καταγράφει διαρκείς προκλήσεις, πιέσεις, εχθρικές ενέργειες, παρεμβάσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας επί κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν απαντά ανάλογα. Αντιθέτως, με όλα τα προηγούμενα σε εξέλιξη και υπό καθεστώς casus belli, η Ελλάς συνομιλεί αδιαλείπτως και για χρόνια με την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης, ενώ  ταυτόχρονα αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της εισόδου της χώρας αυτής στην Ε.Ε.. Θα προέβαινε η Τουρκία σε αντίστοιχες ενέργειες εάν στην θέση της Ελλάδος βρισκόταν το Ισραήλ (το ερώτημα ρητορικό και η απάντηση γνωστή);
   Η αποτρεπτική ισχύς είναι ο μόνος παράγων που εξασφαλίζει το απαιτούμενο κλίμα ασφαλείας για κάθε οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική δραστηριότητα και πρόοδο. Αποτροπή υφίσταται μόνο στις περιπτώσεις που ο αντίπαλος έχει πεισθεί ότι για κάθε του πρόκληση, θα υποστεί υψηλό κόστος και δυσανάλογο του αναμενομένου γι αυτόν πολιτικού οφέλους. Όπως γίνεται αντιληπτό εδώ και χρόνια η χώρα μας αφίσταται της αποτροπής και έχει σχεδόν εθισθεί στην κατευναστική πολιτική (παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες). Η πρακτική του «κατευνασμού», προ της απειλής πολέμου από ισχυρότερο αντίπαλο, προβλέπει διαρκείς σταδιακές υποχωρήσεις δίχως σαφή καθορισμό «κόκκινων γραμμών» και είναι ενίοτε αποδεκτή ως προσωρινή τακτική, προκειμένου η αδύναμη πλευρά να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο έως ότου  ισχυροποιηθεί. Ο «κατευνασμός», εν τούτοις, ως πάγια στρατηγική ισοδυναμεί με εγκατάλειψη των Εθνικών Συμφερόντων και συνεπώς κάθε υγιής εθνικά Πολιτεία αλλά και κάθε ακμαία κοινωνία δίχως εκφυλιστικές και αυτοκτονικές τάσεις, θα έπρεπε να τον απορρίπτει ακόμη και ως σκέψη.
   Η Πολιτεία μας «κατευνάζει» την χώρα που η ίδια χαρακτηρίζει ως στρατιωτική απειλή, κατά τα τελευταία έτη, αλλά δυστυχώς όχι για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ισχυροποιηθεί στρατιωτικά και να επανέλθει στην αποτρεπτική στρατηγική. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα «αφοπλισμού» μας, οι δαπάνες για τις ελληνικές Ε.Δ. θα κυμανθούν στα 550 εκ. € ετησίως περίπου για τα επόμενα πέντε έτη, όταν η Τουρκία προβλέπεται να δαπανήσει για εξοπλιστικά προγράμματα έως το 2023, περί τα 70 δις $.
   Μερίδα πολιτικών διατείνεται ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να περικοπούν (πόσο άραγε περισσότερο;) διότι αφ’ ενός μεν καταλήγουν σε «μίζες», αφ’ ετέρου δε είναι άχρηστα αφού κρίνεται ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία. Για το πρώτο σκέλος του επιχειρήματος είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε πολιτική βούληση θα ήταν δυνατή η άμεση πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς, με σειρά προληπτικών, οργανωτικών και κατασταλτικών μέτρων στα οποία θα προεβλέπετο, μεταξύ άλλων, η άμεση δικαστική και οικονομική εξόντωση αλλά και διαπόμπευση των επιόρκων. Όσο για το δεύτερο σκέλος του επιχειρήματος, εφ όσον κρίνεται πολιτικά ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία, αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί επισήμως προς την στρατιωτική μας ηγεσία. Το μόνο πολιτικά ανέντιμο είναι να καταγράφεται επισήμως η Τουρκία ως στρατιωτική απειλή δίχως να χορηγούνται τα απαιτούμενα μέσα στις Ε.Δ. και η στρατιωτική υλική διαφορά ισχύος να αυξάνεται διαρκώς και ραγδαίως υπέρ της Τουρκίας (εκτιμώ ότι εξακολουθούμε να έχουμε ανώτερο έμψυχο δυναμικό αλλά ως πότε;). Δυστυχώς μόνο η έγερση της κοινής γνώμης των ωρίμων πολιτών, είναι δυνατόν να συγκινήσει και να μεταβάλει την πολιτική βούληση προς την ορθή κατεύθυνση. Των πολιτών δηλαδή που νοιάζονται όχι μόνο για τα συμφέροντα των ζώντων Ελλήνων αλλά και για αυτά των απογόνων τους. Των πολιτών που γνωρίζουν ότι δίχως τις δικές τους ισχυρές και αποτρεπτικές Ε.Δ., σε πείσμα των ημιμαθών διεθνολογούντων, θα δικαιώνεται ο ρεαλιστής Θουκυδίδης στους αιώνες των αιώνων. Για τους επικαλούμενους την οικονομική μας ανέχεια, διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν αρκετές ανάλογες ιστορικές περίοδοι κατά τις οποίες με δεδομένη την πολιτική βούληση ευρίσκοντο πάντοτε τρόποι διασφαλίσεως της απαιτουμένης στρατιωτικής ισχύος. Η διαφορά είναι ότι κατά τις περιόδους αυτές είχαμε εθνικά υπεύθυνη πολιτική ηγεσία.

2015-01-28. ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ F16 ΤΗΣ ΠΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

on Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-01-28. ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ F16 ΤΗΣ ΠΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

 Σμηναγοί: Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανάσιο Ζάγκας

Το ΕΛΙΣΜΕ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος που έπληξε την ΠΑ μας αλλά και τις πολεμικές αεροπορίες των συμμάχων και φίλων κρατών. Για άλλη μια φορά γίνεται δραματικά αντιληπτό το κόστος διατήρησης της αναγκαίας αμυντικής αποτροπής μέσω της απόκτησης αξιόμαχων ενόπλων δυνάμεων.
Είναι αναμφισβήτητο όμως το γεγονός ότι το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζεται μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σταδιακά αυξανόμενης δυσκολίας, πολυπλοκότητας επικινδυνότητας αλλά δυστυχώς και συνεπακόλουθων απωλειών. Το κόστος, ανθρώπινο και οικονομικό, της αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής το έχει αποδεχθεί αγόγγυστα η ελληνική κοινωνία και είναι καθήκον της πολιτείας να επιτύχει τη μεγιστοποίηση του με τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των ανθρώπων και των πόρων. 
Με αυτές τις σκέψεις αποχαιρετούμε τους δικούς μας ανθρώπους που χάθηκαν στην εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος βέβαιοι ότι η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να παρέχει την αναγκαία πολύπλευρη συμπαράσταση και υποστήριξη προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων για να εξασφαλιστεί η διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος μας έστω και εν μέσω οικονομικής κρίσεως.
Αθάνατοι αδικοχαμένοι Έλληνες αεροπόροι είστε από χθες άγγελοι φύλακες των συναδέλφων σας και των ουρανών μας.

Κατεβάστε ΕΔΩ! το κείμενο.

2015-03-01. ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΕΘΑ

on Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ., Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

2015-03-01. ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΕΘΑ

Είναι αυτονόητο, αν και ενίοτε ζητούμενο, ότι οι θετικές ή αρνητικές κρίσεις του έργου πολιτικών προσώπων θα πρέπει να γίνονται δίχως κομματικές προκαταλήψεις. Αν και πρόωρη κάθε κρίση για πρόσωπα της νέας κυβερνήσεως, έχοντας την πεποίθηση ότι οι θετικές ενέργειες θα πρέπει να ενθαρρύνονται, επισημαίνονται τα αισιόδοξα πρώτα βήματα του Υπουργού Κου Πάνου Καμένου στο ΥΕΘΑ, τα οποία αναπτερώνουν τις ελπίδες μιας θετικής μεταστροφής στον χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων (ΕΔ). Μεταξύ των ενεργειών του νέου Υπουργού, οι οποίες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας είναι η υπενθύμιση στους άσπονδους «φίλους» μας ότι διεκδικούμε την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με την ρίψη στεφάνου στα Ίμια, την προσπάθεια αναβαθμίσεως της αμυντικής μας βιομηχανίας με αρχική συμφωνία επισκευής αεροσκαφών τύπου «Mirage»στην ΕΑΒ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την προοπτική προμηθείας αμυντικού υλικού από την Ρωσία (δίχως αυτό να θίγει την στρατηγική σχέση με τις συμμαχίες μας) και τις προσπάθειες αποκαταστάσεως κοινωνικών αδικιών σε βάρος των στελεχών των ΕΔ. Εν τούτοις το παρόν άρθρο θα επικεντρωθεί στην ενέργεια του Υπουργού η οποία έχει την πλέον σημαντική συμβολική αξία και η οποία αφορά την άμεση μετάθεση σε παραμεθόριες περιοχές εκατοντάδων οπλιτών θητείας οι οποίοι με πελατειακές συναλλαγές συνωστίζοντο στα στρατιωτικά επιτελεία του λεκανοπεδίου ή υπηρετούσαν την πατρίδα εικονικά, από την οικεία τους.
Σε κάθε πραγματική Δημοκρατία είναι αυτονόητη και απόλυτα σκόπιμη η πολιτική πρωτοκαθεδρία επί των ΕΔ. Εν τούτοις το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ, είναι οι κομματικοποίηση αυτών. Ενώ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, παρά τις απαιτήσεις για επί μέρους βελτιώσεις, καλύπτει επαρκώς την λειτουργία των ΕΔ, στην πράξη αυτό καταστρατηγείται σε διαρκή βάση. Τα κομματικοποιημένα (και συνήθως ανεπαρκή) μόνιμα στελέχη των ΕΔ αντί να πατάσσονται, επιβραβεύονται και η επαγγελματική αξίασυνήθως έπεται της κομματικής ταυτότητος, με άμεσο αντίκτυπο στην αξιοκρατία και το παράδειγμα στα νεώτερα στελέχη. Τέλος ουδείς γόνος της διοικούσης ελίτ (πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κ.λπ.), υπηρετεί σε παραμεθόριες περιοχές, κατά παράβαση κάθε Συνταγματικής, νομικής και ηθικής επιταγής.
Ο κύριος Καμένος φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τις επιβλαβείς προεκτάσεις του κομματικού και πελατειακού συστήματος στις ΕΔ. Θα πρέπει να γνωρίζει ο ΥΕΘΑ ότι κάθε βήμα προς το ξερίζωμά του εκτρώματος αυτού, θα έχει την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των ΕΔ αλλά και του απλού Έλληνα πολίτη που καμαρώνει τα παιδιά του όταν φυλάσσουν Θερμοπύλες στην πρώτη γραμμή αλλά θλίβεται και αισθάνεται προδομένος όταν οι γόνοι των ταγών του, διαλάθουν ιδιοτελώς αντί να παραδειγματίζουν.
Θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη εάν ο εκάστοτε ΥΕΘΑ αποτελούσε τον κυματοθραύστη των κομματικών παρεμβάσεων, εάν ετιμωρείτο παραδειγματικά κάθε κομματική ειδική σχέση και εμπλοκή (έργω ή λόγω) στελεχών, εάν όχληση των επιτελείων των ΕΔ για προνομιακή εύνοια στελεχών, εστρέφετο δυσμενώς κατά των εν λόγω στελεχών και εάν οι μεταθέσεις οπλιτών θητείας (μετά τον βασικό διαχωρισμό τους σε ειδικότητες), πραγματοποιούντο με κλήρο . Σε κάθε περίπτωση ο Κος Καμένος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι παρεμβάσεις του στον ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας τομέα αυτό, να μεθοδευθούν και θεσμοθετηθούν κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την συνέχεια εφαρμογής των, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο.
                                                 

[12 3 4  >>