Γράφουν οι Αθανασιάδου Πολυκλέτα και Γιαλή Όλγα. «ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ TCP»

on Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019. Posted in Μελέτες

Στις 31/10 πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ομιλία με θέμα «Οι ενεργειακές ισορροπίες στην Κασπία Οι ενεργειακές ισορροπίες στην Κασπία (Trans Caspian Pipeline).  Ομιλήτριες ήταν οι ερευνήτριες του θέματος κ. Αθανασιάδου Πολυκλέτα και κ. Γιαλή Όλγα.

Αναλυτικά, παρουσίασαν την κατάσταση στη Κασπία σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα που διαθέτει ενώ εξέτασαν και το ενδιαφέρον ερώτημα των διαφορετικών αριθμητικών και ποσοτικών προσεγγίσεων στις διάφορες  που συνάντησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας τους (ρωσικές, δυτικές και χωρών της Κασπίας). Αναφέρθηκαν, στη συνέχεια, στο ιστορικό θεσμικό αλλά και νομικό πλαίσιο σχετικά με το καθεστώς της, όπως και στις σχέσεις μεταξύ των χωρών που βρέχονται από την Κασπία Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, εστιάζοντας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των χωρών επικεντρώθηκαν στην κατασκευή του TCP (αγωγός φυσικού αερίου από Τουρκμενιστάν προς  Ευρώπη), ο οποίος έχει σκοπό να παραμερίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, και στους προβληματισμούς που προκύπτουν σχετικά με την κατασκευή του. Εξετάζοντας, λοιπόν, τα γεγονότα (όπως τη πρόσφατη Συμφωνία Ρωσίας – Τουρκμενιστάν) κατέληξαν στην εκτίμηση ότι οι πιθανότητες κατασκευής του αγωγού είναι ελάχιστες, αν όχι, μηδαμινές, αφού πλέον φαίνεται να έχει χάσει την αρχική σκοπιμότητα του.

 Κατεβάστε την παρουσίαση ΡΡΤ  ΕΔΩ!     και το κείμενο της μελέτης  ΕΔΩ!