Κωνσταντίνος Γκίνης*: Οι Πολιτικο-Στρατιωτικές Σχέσεις στην Ελλάδα της Κρίσης (2008-2015) και το Δίλημμα της Κηδεμονίας!

on Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019. Posted in Μελέτες

Το αντικείμενο των σχέσεων πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε περιόδους ειρήνης, κρίσεως και πολέμου, λόγω της σημασίας του απασχολεί εκτενώς κάθε ευνομούμενο κράτος.
Παρά την πλούσια αλλά ατυχή εθνική εμπειρία, η Ελλάς θεωρεί το εν λόγω αντικείμενο ως θέμα «ταμπού», με αποτέλεσμα τα βήματα βελτιώσεως στον τομέα αυτό να είναι πενιχρά.
Θεσμικά στην Ελλάδα:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των ΕΔ της Χώρας, που τη διοίκησή τους ασκεί η Κυβέρνηση, όπως νόμος ορίζει. Απονέμει επίσης τους βαθμούς σε όσους υπηρετούν σ' αυτές, όπως νόμος ορίζει.
Η ευθύνη για την άμυνα της Χώρας ανήκει στην Κυβέρνηση, η οποία καθορίζει την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και ασκεί τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Κύριο όργανο για τη λήψη αποφάσεων, που αφορούν την άσκηση της ΠΕΑ και γενικά την Εθνική Άμυνα της Χώρας, είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Αποτελεί διαχρονικό και παγκόσμιο ζητούμενο η αρμονία, η αποδοτικότητα, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των ΠΣΣ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Georges Clemenceau: Ο Πόλεμος είναι άκρως σοβαρό θέμα για να τον εμπιστευθούμε στο Στρατό! Ήταν η δήλωση αυτή, πραγματική ανικανότητα κάποιων στρατηγών ή προσωπική αντιπάθεια του μεγάλου αυτού πολιτικού στο Στρατό; Αλλά, Ποιός τους φύλακες θα φυλάττει? Ερωτά ο Πλάτων στην πολιτεία του 2400 χρόνια πριν. Στο έργο, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη θέση και στο ρόλο του στρατού μέσα σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Ο μεγάλος φιλόσοφος κατάλαβε πολύ καλά ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μια τέλεια κοινωνία και ότι οι εξουσιαστές, μονάρχες, πολιτική ηγεσία, δικτάτορες κλπ πάντα αναζητούν το μονοπώλιο της εξουσίας με άλλες λέξεις τον πλήρη έλεγχο του στρατού.


Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Γκίνης εκπόνησε μια εξαιρετική μελέτη-ανάλυση για το θέμα των Πολιτικο-Στρατιωτικών Σχέσεων στην Ελλάδα της Κρίσεως (2005-2018), την οποία ανάρτησε στο Περιοδικό Στρατηγείν.


Πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, περιεκτικό, ρεαλιστικό και διδακτικό κείμενο -ιδιαίτερης βαρύτητας- ανεπιφύλακτα, προτείνω ότι αξίζει να μελετηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως κείμενο αναφοράς!

Κατεβάστε το κείμενο PDF

Κωνσταντίνος Γκίνης: Επίτιμος Α/ΓΕΣ,

Έχει υπηρετήσει ως Επιτελής στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Υπηρέτησε επίσης στην Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σε ειρηνευτικές αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και της Διοίκησης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.
Διοικητής στη ΧΙΙ-Μ/Κ-ΜΠ ‘’ΕΒΡΟΥ’’, Διευθυντής Α’ Κλάδου του ΓΕΣ, Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, Διευθυντής Συντονισμού Επιτελείου του ΓΕΕΘΑ, Διοικητής Διεύθυνσης Πυροβολικού στη XVI-Μ/Κ-ΜΠ ‘’ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ’’, Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα έτη 2004-2005.
Υπηρέτησε στην Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σε ειρηνευτικές αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Διαμνημονεύσεις Μετάλλια Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από τον βαθμό του.