Μελέτες

2015-12-19. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑΑ): Σήμερα, αύριο.

on Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015. Posted in Μελέτες

Γράφει η Ισμήνη Πάττα, PhD, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

2015-12-19. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Κοινή  Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑΑ): Σήμερα, αύριο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το παρόν άρθρο εξετάζει την παρούσα κατάσταση, τις εξελίξεις  μέχρι το 2015 και τις προοπτικές της ΚΕΠΠΑΑ μεσοπρόθεσμα. Επικεντρώνεται στη μετά την Συνθήκη της Λισσαβόνας περίοδο, εστιάζοντας σε θέματα όπως η σχετική ισχύς, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η εξέλιξη προϋπαρχόντων ζητημάτων, η επίδραση της κρίσης του 2008, η ‘ευρωπαϊκή υψηλή στρατηγική’ και η αμυντική βιομηχανία. Καταλήγει ότι: α) η σχετική ισχύς των κρατών έχει πεδίο άσκησης στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑΑ, β) οι προοπτικές της ΚΕΠΠΑΑ εξαρτώνται τόσο από το διεθνές σύστημα όσο και από την εξέλιξη των λειτουργιών διάχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, γ) οι ιδιωτικοί δρώντες της αμυντικής βιομηχανίας είναι  προς το παρόν σε ρόλο αποδέκτη των ευρωπαϊκών πολιτικών ενώ, οι μη-ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες έχουν περιθώρια να διαδραματίσουν ένα ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι – διαμέσου των συμπράξεών τους με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Το άρθρο αυτό έχει γραφεί στα πλαίσια της προετοιμασίας του φακέλου΄Κοινή  Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας' της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα στην ίδια θεματολογία.

Κατεβάστε ΕΔΩ! και διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο της δρ Ισμήνης Πάττα.

2015-12-08. Ισλαμική Τρομοκρατία - Μια Αναδρομή στην Ιστορία της

on Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015. Posted in Μελέτες

Γράφει ο Ανδρέας Αλεξανδρόπουλος-Αραπάκης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Αστυφύλαξ, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει στις ανθρώπινες κοινωνίες. Η πιο ισχυρή μορφή τρομοκρατίας είναι αυτή της θρησκευτικής και πιο συγκεκριμένα της Ισλαμικής τρομοκρατίας. Στην παρούσα εργασία, θα προσεγγίσουμε έννοιες όπως τρομοκρατία, φονταμενταλισμός, Ισλάμ. Θα γίνει μια ιστορική αναφορά στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, εντάσσοντας τη στην πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών, στις μορφές και τις φάσεις της και στη συνέχεια στην εμφάνιση της στις Μουσουλμανικές κοινωνίες αλλά και την εξάπλωσή της στο δυτικό χώρο κυρίως από το 1980 έως σήμερα. Η σχέση της Ισλαμικής τρομοκρατίας με την Παγκοσμιοποίηση και τη νεοτερικότητα παρουσιάζεται συνοπτικά όπως και η σχέση της με τη νέα μορφή της, αυτής της κυβερνητικής τρομοκρατίας. Ωστόσο έμφαση δίνεται στην Ισλαμική ιδεολογία, στις ρίζες της και στο τζιχάντ που λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις και προσηλυτίζοντας δημιουργούν ένα «κύμα» βίας και τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, αναφέρονται οι κυριότερες τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμιστών και τα κυριότερα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως αυτά των 9/11, 3/11, 7/7. Τέλος, αναφερόμαστε σε τρόπους και πολιτικές αντιμετώπισης.

Διαβάσστε ΕΔΩ! τη συνέχεια της εξαίρετης διπλωματικής εργασίας - μελέτης του μέλους μας Ανδρέα Αλεξανδρόπουλου-Αραπάκη, με περιεχόμενα:

Περίληψη
Πρόλογος   
Εισαγωγή   
Κεφάλαιο Ι : Το φαινόμενο της τρομοκρατίας
1..1Ο ορισμός της τρομοκρατίας   
1.2.Οι οργανώσεις που κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις   
1.3.Οργανώσεις και πίστη στο Ισλάμ, η έννοια του φονταμενταλισμού   
1.4.Η αντίληψή τους για τη βία   
1.5.Ισλαμική τρομοκρατία   
Κεφάλαιο ΙΙ: Η Δύση απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας
2.1.Αντίδραση Δύσης   
2.2.Τα μέτρα που έλαβε η Αμερική   
Κεφάλαιο ΙΙΙ: Διεθνής Ισλαμική τρομοκρατία και αντιμετώπιση
3.1.Αποτελεσματικότητα μέτρων Αμερικής και Δύσης   
3.2.Τα προβλήματα κατά την εφαρμογή των μέτρων   
3.3.Οι προοπτικές που υπάρχουν για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Επίλογος   
Βιβλιογραφία      

2015-11-24. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

on Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015. Posted in Μελέτες

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

ΣΚΟΠΟΣ
    Το κείμενο παρουσιάζει και αναλύει αφενός την υψηλή στρατηγική των κύριων πρωταγωνιστών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Α΄ΠΠ), ή απλώς Μεγάλου Πολέμου, που οδήγησε στον πρώτο παγκόσμιο «ολοκληρωτικό πόλεμο» και αφετέρου τη στρατιωτική στρατηγική και τις αδυναμίες της να υπερβεί και να εκμεταλλευτεί κατάλληλα τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η αποτυχία της στρατηγικής, σε αμφότερες της διαστάσεις της, είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου αιματοχυσία που κατέληξε στην αναδιάταξη του ευρωπαϊκού χάρτη και των παγκόσμιων ισορροπιών.

Κατεβάστε ΕΔΩ! υην ενδιαφέρουσα στρατηγική ανάλυση!

2015-10-15. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ «ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»

on Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015. Posted in Μελέτες

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-10-15. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ «ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»

ΣΚΟΠΟΣ
    Η παρουσίαση μιας συνοπτικής ανάλυσης των διαδικασιών σχεδίασης και άσκησης στρατηγικής (στα επίπεδα υψηλής και στρατιωτικής στρατηγικής) και των πολυάριθμων παραγόντων που τις επηρεάζουν με σκοπό τη δημιουργία προβληματισμών, ανάπτυξης κριτικής σκέψεως και ανταλλαγής απόψεων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της στρατηγικής σκέψης.

Κατεβάστε και Διαβάστε ΕΔΩ! τη συνέχεια της ενδιαφέρουσας μελέτης-ανάλυσης!!!

2014-07-17, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

on Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014. Posted in Μελέτες

Του Ανδρέα Θεοφάνους και Κυριάκου Αντωνίου

2014-07-17, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η μελέτη αυτή του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα οικονομικά δεδομένα στην Κύπρο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις περιλαμβανομένης της έκδοσης πενταετούς ομολόγου στις διεθνείς αγορές από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης καταθέτει προτάσεις η υλοποίηση των οποίων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της (Ανδρέα Θεοφάνους και  Κυριάκο Αντωνίου) θα συμβάλει καθοριστικά στον τερματισμό της παρατεταμένης ύφεσης και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

ΕΔΩ! ολόκληρη η μελέτη.

2014-06-06. ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΤΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

on Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014. Posted in Μελέτες

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- ΥΠΤΓΟΣ (εα), Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

2014-06-06. ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΤΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Είναι γεγονός ότι κατευνασμός, ως στρατηγική ή πολιτική  επιλογή έχει αποκτήσει μια αρνητική έννοια και έχει συνδεθεί με ατυχή ιστορικά γεγονότα. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι ο κατευνασμός έχει δαιμονοποιηθεί στα μάτια μεγάλου μέρους των αναλυτών των διεθνών σχέσεων και των στρατηγικών μελετών. Η «Συμφωνία του Μονάχου», τον Σεπτέμβριο του 1938, αποτελεί ίσως την πλέον γνωστή περίπτωση αποτυχημένης κατάληξης της στρατηγικής του κατευνασμού με τα τραγικά αποτελέσματα της έκρηξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρη την ενδιαφέρουσα μελέτη!

<<  2 3 4 5 6 [7